Διαφωνίες στη «μυστική» συνάντηση Τόμσεν – Βαρουφάκη

Διαφωνίες στη «μυστική» συνάντηση Τόμσεν – Βαρουφάκη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την πρώτη επαφή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη την Κυριακή στο Παρίσι, που μέχρι χθες είχε κρατηθεί μυστική. H συνάντηση αποκαλύφθηκε μέσω… tweet δημοσιογράφου των Financial Times, και η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι η «φιλική» συνάντηση «είχε στόχο να γνωριστούν οι δύο άνδρες, με δεδομένες τις νέες τους αρμοδιότητες». Οπως είπε η εκπρόσωπος του Ταμείου Αντζελα Γκαβίρια, οι δύο άνδρες «συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο για να γνωριστούν και να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Οι επαφές των δύο πλευρών ξεκίνησαν ωστόσο με μία δημόσια διαφωνία. Ο κ. Γ. Βαρουφάκης δήλωσε σε συνέντευξή του ότι πρότεινε στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στην ανταλλαγή ομολόγων που προωθεί η ελληνική πλευρά, για να λάβει την απάντηση του Ταμείου ότι οι συζητήσεις δεν περιλαμβάνουν το χρέος της Ελλάδας προς τον διεθνή οργανισμό. Ως ύστατος πιστωτής, το ΔΝΤ είναι και ο πλέον προστατευμένος από πιθανές απώλειες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» εξάλλου, ο διεθνής οργανισμός εμμένει και στους ελέγχους της τρόικας. Το σκεπτικό του Ταμείου είναι ότι τα προγράμματά του είναι πολύχρονα, καθώς οι χώρες που τα ζητούν έχουν ανάγκη μακροπρόθεσμης στήριξης, και άρα χρειάζονται οι περιοδικές αξιολογήσεις για τον έλεγχο της πορείας τους.

«Ανταλλαγή ομολόγων»

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ότι πρότεινε στο ΔΝΤ την ανταλλαγή ομολόγων. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, είπε ότι «προτείνουμε να αντικαταστήσουμε τις επόμενες πληρωμές, στο ΔΝΤ και τις άλλες χώρες, με νέα ομόλογα με επιτόκια αγοράς, που είναι πολύ χαμηλά αυτή τη στιγμή, με μία πρόβλεψη: ότι θα ξεκινήσουμε όλη την αποπληρωμή όταν ξεκινήσει μία σταθερή ανάπτυξη στην Ελλάδα. Δεν βλέπω γιατί να μη δεχθούν μία επέκταση όπως κάνουν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους». Η απάντηση όμως του Ταμείου απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, «υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του χρέους στο τρέχον πρόγραμμα. Δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση με τις αρχές (της Ελλάδας) για αλλαγή αυτού του πλαισίου». Πηγή στην Ουάσιγκτον εκτιμά ότι μία συζήτηση για το χρέος με το ΔΝΤ δεν έχει νόημα, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση αναδιάρθρωσης των δανείων του. Οσο για το ενδεχόμενο ο κ. Βαρουφάκης να αναφερόταν μόνο στα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι Ευρωπαίοι, τονίζει ότι το ΔΝΤ δεν έχει καμία επιρροή στο τι θα αποφασίσουν εκείνοι. «Το μόνο που μπορεί να απαντήσει το ΔΝΤ στα σχέδια της κυβέρνησης είναι "καλή τύχη"» λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή