Η Αθήνα με ενεργό ρόλο στο ΝΑΤΟ

Η Αθήνα με ενεργό ρόλο στο ΝΑΤΟ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στους κόλπους του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος στον γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ και στον αναπληρωτή γ.γ. Αλεξάντερ Βέρσμπαου, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης. Νατοϊκές πηγές τόνισαν στην «Κ» ότι η συνάντηση διεξήχθη σε «εξαιρετικό κλίμα» και πως ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες, εκτός ΝΑΤΟ, «δεν πρόκειται να πλήξουν τις καλές σχέσεις μας με τη Συμμαχία και θα παραμείνουμε στο πλαίσιο των συμφωνιών». Την ίδια ώρα, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προειδοποιεί ότι η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τη θέση της στο ΝΑΤΟ με την προσέγγιση στη Ρωσία. Σε συνέντευξή της, η οποία θα δημοσιευθεί σήμερα στη «Sueddeutsche Zeitung» ενόψει της συνάντησης των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, δηλώνει ότι «παρ’ όλες τις διαφωνίες για οικονομικά και κοινωνικά θέματα, η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να διακινδυνεύσει την εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας, η οποία αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια δεκαετιών». Τονίζει δε ότι «όποιος ζητεί αλληλεγγύη πρέπει και να φέρεται αλληλέγγυα».

Ο κ. Καμμένος μετέφερε την επιθυμία του κ. Αλ. Τσίπρα να συναντηθεί σύντομα με τον γ.γ., ενώ διεμήνυσε το έντονο ενδιαφέρον της Αθήνας για την ανάληψη ενεργού ρόλου από το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Επίσης, ανέδειξε το σημαντικό πρόβλημα που δημιουργεί στην Ελλάδα το αυξημένο κύμα παράνομων μεταναστών, στους κόλπους των οποίων δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει να υπάρχουν και τρομοκράτες. Υπογράμμισε, επίσης, ότι παρά την κρίση η Ελλάδα εξακολουθεί να δαπανά 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα και περιέγραψε ως στόχο του την πάταξη της διαφθοράς και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Στη συνάντηση που διεξήχθη στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, συμμετείχε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος. Ο Ελληνας υπουργός ζήτησε να συναντηθεί χθες με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, καθώς σήμερα, που διεξάγεται η σύνοδος των ομολόγων του της Συμμαχίας, ο ίδιος θα βρίσκεται στην Αθήνα για την ορκωμοσία της νέας Βουλής.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, Ρώσοι αναλυτές εκτιμούν ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικής και αμυντικής τεχνικής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας θα εξετασθεί στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών. Σημειώνουν, δε, ότι τα βασικά θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν είναι «η ανταλλαγή πληροφοριών, οι προσκλήσεις παρατηρητών σε ασκήσεις, η απλοποιημένη διαδικασία εισόδου των ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της Ελλάδας», καθώς και η παροχή πολεμικών συστημάτων, όπως και η εκπαίδευση των χειριστών των συστημάτων αυτών. «Νομίζω ότι τώρα αποκαθίσταται η αμυντική-τεχνική συνεργασία των χωρών μας, εάν στο παρελθόν προμηθεύσαμε την Ελλάδα με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, τότε προοπτικά λόγος μπορεί να γίνει και για S-400», υποστήριξε ο επικεφαλής του Κέντρου Στρατιωτικών Προγνώσεων Ανατόλι Τσιγκανόκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή