Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίγραμμα της τακτικής που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση εντός του ασφυκτικού πλαισίου που διαμορφώνεται για την Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για πρώτη φορά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. «Η ελληνική δημοκρατία δεν έχει στόχο ούτε να εκβιάσει ούτε να απειλήσει κανέναν, πολύ περισσότερο, όμως, δεν απειλείται από κανέναν, γιατί η δημοκρατία στην Ευρώπη δεν εκβιάζεται», τόνισε, στέλνοντας μήνυμα προς τους διεθνείς συνομιλητές του. Επανέλαβε, δε, την αποφασιστικότητά του να διαπραγματευθεί σκληρά, προκειμένου να μπει «ένα οριστικό τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της», ενώ μίλησε για μια κυβέρνηση «που θα κάνει πράξη αυτό που λέει» και για «υποχρέωση και καθήκον μας να μην επιτρέψουμε οι πολίτες να εξαπατηθούν ξανά». Αφού επανέλαβε ότι η παρούσα κυβέρνηση θα πρωτοτυπήσει και θα εφαρμόσει αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε, τόνισε ότι «είμαστε κυρίαρχη χώρα, έχουμε δημοκρατία, έχουμε μια συμφωνία με τον λαό μας και θα την τιμήσουμε. Η ελληνική κυβέρνηση δεν απειλεί καμία ισορροπία στην Ευρώπη, δεν είναι απειλή, αλλά ελπίδα για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη ώστε ή να αλλάξει δημοκρατικά ή να κινδυνεύσει να μη συνεχίσει να υπάρχει».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε, ως πρώτο θετικό επίτευγμα της κυβέρνησής του, αυτό που περιέγραψε ως άνοιγμα μιας νέας συζήτησης για την Ελλάδα διεθνώς, με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν. «Κανείς σήμερα δεν μας ζητεί να εφαρμόσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα», είπε και πρόσθεσε ότι αυτό που ζητούν είναι να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. «Τους απαντάμε: μας δεσμεύουν οι κανόνες της Ε.Ε. Θα τους σεβαστούμε, αν και διαφωνούμε και θα εργαστούμε για να τους αλλάξουμε. Αλλά θα τους σεβαστούμε», δήλωσε και επανέλαβε τη διαβεβαίωση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι «η λιτότητα δεν αποτελεί κανόνα της Ευρώπης», όπως και τα «εξωπραγματικά και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα». Ως αντιστάθμισμα του σεβασμού της Ελλάδας στους κανόνες έθεσε προς τους εταίρους το αίτημα «να σεβαστούν τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας, αφού είπε ότι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της, πρόσθεσε ότι «περιμένουμε προτάσεις και από τους εταίρους. Περιμένουμε ακόμη και τις προτάσεις της Γερμανίας. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο». Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη αναφορά συνδέεται με την επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να μπει το Βερολίνο σε μια διαδικασία συζήτησης επί του νέου πλαισίου που θέτει η κυβέρνηση και να σταματήσει να επαναλαμβάνει τη θέση του περί τήρησης των δεσμεύσεων που απορρέουν από το προηγούμενο πρόγραμμα.

«Εγγυόμαστε τις καταθέσεις»

Στον απόηχο των εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να καθησυχάσει, λέγοντας ότι «εγγυόμαστε τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, που είναι απολύτως εξασφαλισμένες».

Αναφερόμενος, τέλος, στα ταξίδια των προηγούμενων ημερών και στις επαφές με Ολάντ, Ρέντσι, Γιουνκέρ, Τουσκ και Σουλτς, δήλωσε ότι στόχος δεν είναι να δημιουργηθούν νέα ρήγματα ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο, αλλά το τέλος των αποτυχημένων πολιτικών και η εξεύρεση μιας νέας συμφωνίας. Υποστήριξε, δε, ότι «κερδίσαμε συμμαχίες που δεν κερδήθηκαν τα πέντε χρόνια της κρίσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή