ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Θεοδωράκης: «Ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα»

Στ. Θεοδωράκης: «Ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα»

Νέα έκκληση στον κ. Αλ. Τσίπρα να συνειδητοποιήσει την ανάγκη μιας εθνικής συνεννόησης και να εγκαταλείψει τις μαξιμαλιστικές του διεκδικήσεις απηύθυνε χθες ο κ. Στ. Θεοδωράκης, επισημαίνοντας την πιθανότητα η χώρα να οδηγηθεί σε ατύχημα λόγω της άγνοιας κινδύνου που μοιάζει να έχουν τα στελέχη της κυβέρνησης.

«Ο χρόνος της Ελλάδας λιγοστεύει επικίνδυνα και ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει μια πρωτοβουλία για να συζητήσει με όσους μπορεί να είναι σύμμαχοι στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας», τόνισε (σε δήλωσή του στο Reuters) ο επικεφαλής του «Ποταμιού» και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να θριαμβολογεί και να συνειδητοποιήσει ότι η προχθεσινή «απόφαση της ΕΚΤ απειλεί ουσιαστικά τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών».

Επί της ουσίας, ο κ. Θεοδωράκης επανέφερε με επιτακτικό τρόπο την πρότασή του να συγκαλέσει με πρωτοβουλία του ο πρωθυπουργός σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θέλουν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ (δηλαδή όλων πλην των κ. Δ. Κουτσούμπα και Ν. Μιχαλολιάκου). Και υπονόησε ότι η συνάντηση αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και πάντως πριν από την επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών (16 Φεβρουαρίου). Διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε: «Στο Eurogroup θα πρέπει να δώσουμε μια μεγάλη μάχη για να γυρίσουμε το παιχνίδι και νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε», φτάνει η κυβέρνηση «να προσγειωθεί στην πραγματικότητα». Με το ίδιο σκεπτικό, άλλωστε, υπενθύμισε για μία ακόμη φορά στον κ. Τσίπρα τη διαπραγματευτική πρόταση του «Ποταμιού» καλώντας τον εκ νέου να την υιοθετήσει για να μη κινδυνεύσει η χώρα.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι στη Σεβαστουπόλεως δεν έδιναν και πολλές πιθανότητες οι εναγώνιες εκκλήσεις του «Ποταμιού» να εισακουσθούν. Το αντίθετο μάλιστα. Συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη δεν έκρυβαν την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών και κυρίως για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μοιάζει να εθελοτυφλεί σε σειρά προειδοποιήσεων των Ευρωπαίων εταίρων, που με κάθε τρόπο μάς στέλνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει μια καταστροφική για την ίδια σύγκρουση».

Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν επιπλέον την απορία τους για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει διαρκώς χρόνο από τους Ευρωπαίους ηγέτες και να μην τους παρουσιάζει μέχρι στιγμής κάποιο ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο. «Μας είναι αδύνατον να καταλάβουμε πώς ένα κόμμα που υποτίθεται ότι διεκδικεί εδώ και τρία χρόνια την εξουσία αποδομώντας το Μνημόνιο δεν μπορεί να παρουσιάσει αμέσως ποιο είναι το εναλλακτικό προγραμματικό του σχέδιο και παρακαλεί για χρόνο μέχρι να το επεξεργαστεί», λένε στελέχη του «Ποταμιού».

Ετσι άλλωστε εξηγούν και τις καθημερινές πλέον εκπτώσεις στους προεκλογικούς λεονταρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, έφτασε ήδη στο σημείο να παραδεχθεί μέσω του κ. Βαρουφάκη ότι το Μνημόνιο όχι μόνο δεν ήταν για σκίσιμο, αλλά ενδεδειγμένο για τη χώρα στο 70% των προβλέψεών του…