ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο την ερχόμενη εβδομάδα ο Ν. Κοτζιάς

se-vryxelles-kai-verolino-tin-erchomeni-evdomada-o-n-kotzias-2067253

Ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Οι εργασίες του Συμβουλίου θα ξεκινήσουν με συζήτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν την επιδεινούμενη κατάσταση στην Υεμένη, καθώς και την περιφερειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συρία και το Ιράκ σε σχέση και με την απειλή του ISIS.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας θα διεξαχθεί συζήτηση για τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της τρομοκρατίας, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου.

Στην απογευματινή σύνοδο του Συμβουλίου θα συζητηθούν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωση- Αφρικής, με έμφαση στις πολιτικές εξελίξεις στη Νιγηρία, στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς και την τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Εκτός των ανωτέρω θεμάτων, για τα οποία το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα υιοθετήσει Συμπεράσματα, ενδέχεται, αναλόγως των εξελίξεων, να συζητηθεί και το θέμα της Ουκρανίας και της πρόσφατης κλιμάκωσης των συγκρούσεων στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου, την επόμενη ημέρα, θα έχει συνάντηση και διμερείς διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ.

Το προσεχές διάστημα, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί, επίσης, στο Παρίσι, στη Μόσχα και στο Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας και θα συζητήσει θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Σύσκεψη για Ουκρανία και ασφάλεια των ομογενών

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό διυπουργική σύσκεψη συνήλθε στο υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρία του υπουργού Νίκου Κοτζιά για την επιδεινούμενη κατάσταση στην Ουκρανία και τις συνθήκες ασφαλείας των Ελλήνων ομογενών που διαμένουν εκατέρωθεν της γραμμής των εχθροπραξιών, στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν ζητήματα που άπτονται της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό, της παροχής προξενικής συνδρομής στους ομογενείς και της λειτουργίας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μαριούπολη.

Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, η άμεση συγκρότηση ομάδας διαχείρισης κρίσης, η οποία με εντολή του υπουργού Εξωτερικών επιφορτίστηκε με την κατάρτιση προληπτικού σχεδίου ασφαλούς εκκένωσης των ελληνικής καταγωγής πολιτών σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης των συγκρούσεων και επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην Ανατολική Ουκρανία και ειδικότερα στην περιοχή της Μαριούπολης.