ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα, έως τις 16 Φεβρουαρίου, να ζητήσει παράταση του προγράμματος

ntaiselmploym-i-ellada-eos-tis-16-fevroyarioy-na-zitisei-paratasi-toy-programmatos-2067335

Μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα πρέπει   να έχει υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος, έτσι ώστε η Ευρωζώνη να συνεχίσει να τη στηρίζει οικονομικά, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Όπως ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιμένουν να ακούσουν στις 11 Φεβρουαρίου, το ελληνικό σχέδιο για να  καταστεί η Ελλάδα οικονομικά ανεξάρτητη, καθώς ο χρόνος τελειώνει για τη νέα κυβέρνηση. «Θα ακούσουμε την Τετάρτη από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι φιλοδοξίες της και πως θέλουν να κινηθούν με πρόγραμμα» τόνισε. Αιτιολογώντας το γιατί η 16η Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα για να αιτηθεί παράταση, υποστήριξε ότι  είναι στενά τα χρονικά περιθώρια για να εξασφαλίσουν ορισμένες  χώρες της Ευρωζώνης τη σύμφωνη γνώμη των κοινοβουλίων τους.

Παράλληλα, δήλωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα χρειαστεί χρόνο έως ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τυπικές διαδικασίες. «Όταν ορίσαμε την ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου για το Eurogroup το λάβαμε υπόψη αυτό. Ο χρόνος θα είναι βραχύς εάν έως τότε δεν έχουν ζητήσει παράταση» είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για φέτος, περιοριζόμενος να πει μόνο ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να αντεπεξέλθει χωρίς επιπρόσθετη βοήθεια από την ευρωζώνη, εάν λάβει συνετές αποφάσεις όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες. «Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από… τη στάση που θα υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ. «Εάν επιδείξουν σύνεση στον προϋπολογισμό τους, εάν προωθήσουν τα σωστά μέτρα, είμαι βέβαιος ότι οι αγορές, οι νομισματικές αρχές και οι πολιτικοί θα τους δείξουν μεγάλη εμπιστοσύνη».