«Ζητήστε άμεσα παράταση» επιμένει η Ε.Ε.

«Ζητήστε άμεσα παράταση» επιμένει η Ε.Ε.

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πλέον κρίσιμη θα είναι η επόμενη εβδομάδα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με το έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου και την επόμενη ακριβώς μέρα τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών-μελών της Ε.Ε., όπου θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 16 Φεβρουαρίου, είναι προγραμματισμένο το τελευταίο Eurogroup του μήνα, στο οποίο πρέπει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, καθώς η παράταση του προγράμματος εκπνέει στις 28.

Το ξεκάθαρο μήνυμα που έλαβε η Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα από τις Βρυξέλλες σε πολιτικό επίπεδο –από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ– αλλά και σε τεχνικό –μετά το Εuroworking Group– είναι ένα: «Ζητήστε άμεσα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δυσμενή θέση». Συγχρόνως, μια σειρά από Ευρωπαίους αξιωματούχους με τους οποίους μίλησε η «Κ» την περασμένη εβδομάδα, ήταν αρκετά μπερδεμένοι σχετικά με το ποιο είναι τελικά το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς τις προηγούμενες ημέρες άκουσαν προτάσεις που είτε αντιτίθεται η μία στην άλλη είτε απλά δεν μπορούν να εκπληρωθούν (όπως η πρόταση για έκδοση ομολόγων συνδεδεμένων με την ανάπτυξη και η έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων από το όριο που έχει βάλει η τρόικα).

Συγχρόνως οι 18 οικονομικοί εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης περίμεναν, την περασμένη Πέμπτη, από τον Ελληνα εκπρόσωπο κ. Χουλιαράκη να τους δώσει μία πιο σαφή εικόνα ώστε να προετοιμαστεί καταλλήλως και το Εurogroup στις 11 Φεβρουαρίου. Αυτό δεν έγινε, καθώς όπως είπε ο ο κ. Χουλιαράκης στους ομολόγους του, «η ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα νέα» και ο ίδιος ακόμα πιο καινούργιος σε αυτή τη θέση, ώστε να μην μπορεί να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο πήχυς του έκτακτου Eurogroup είναι αρκετά χαμηλός, με βασικό στόχο να τεθούν τα χρονικά περιθώρια για τις περαιτέρω αποφάσεις.

Γι’ αυτό για όλους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων –εκτός από την ελληνική πλευρά– η πιο σωστή λύση φαίνεται να είναι μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, που θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει μέχρι το δεύτερο Εurogroup, στις 16 Φεβρουαρίου.

Φινλανδοί και Γερμανοί

Σοβαρό παράγοντα αποτελούν και τα Κοινοβούλια, στα οποία πρέπει να ψηφιστεί οποιαδήποτε αλλαγή του ελληνικού προγράμματος με πιο σημαντικό αυτό της Φινλανδίας. Εκεί η κυβέρνηση έχει πολύ ισχνή πλειοψηφία –μιας μόλις ψήφου– και σίγουρα το θέμα της Ελλάδας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου στη Φινλανδία, δεν αφήνει στην κυβέρνηση πολλά περιθώρια ελιγμών, καθώς οι αποφάσεις του Eurogroup πρέπει να είναι ομόφωνες και οι Φινλανδοί αναμένεται να τηρήσουν σκληρή στάση. Μόλις την Παρασκευή, άλλωστε, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ επιβίωσε ψήφου δυσπιστίας του εθνικιστικού κόμματος «Φινλανδοί» με αντικείμενο τη συμμετοχή της χώρας στη διάσωση της Ελλάδας.

Το δεύτερο Κοινοβούλιο που πρέπει να ψηφίσει οποιαδήποτε απόφαση για το ελληνικό πρόγραμμα είναι το γερμανικό. Εκεί υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί, καθώς η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει άμεσα εκλογές, αλλά το γεγονός ότι το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα ΑFD αποκτά όλο και περισσότερη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό «είναι παράγοντας που πρέπει να έχει υπόψη της και να καταλάβει η Αθήνα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από κλειστές πόρτες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν για ένα τρίτο πρόγραμμα, που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί η Ελλάδα με καινούργια χρήματα, καθώς στις Βρυξέλλες υπολογίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε επιτευχθεί το 2014 έχει σχεδόν εξαλειφθεί και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015 κυμαίνονται γύρω στα 15 δισ. Παράλληλα, το θέμα με το οποίο ξεκίνησε την ευρωπαϊκή περιοδεία του ο κ. Τσίπρας –το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους– δεν έχει καμία απήχηση σε καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι αυτή τη στιγμή «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη καθώς ξεκινάει από το μηδέν». Μόλις αποδείξει πως είναι αξιόπιστη και κάνει τα απαραίτητα βήματα, «τότε μπορεί να ζητήσει ανταλλάγματα», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Το γεγονός ότι προγραμματίστηκε έκτακτο Eurgroup μία μέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν το θέμα της Ελλάδας να μονοπωλήσει τη σύνοδο και επίσης «επιθυμούν να αποφύγουν οποιαδήποτε αντιπαράθεση Μέρκελ – Τσίπρα», όπως λέει χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή. Ετσι, με το Eurogroup μία μέρα νωρίτερα, οι 28 ηγέτες βγάζουν την πίεση από πάνω τους και συγχρόνως είναι πιο καλά προετοιμασμένοι για το θέμα της Ελλάδας καθώς μπορεί να χρειαστεί και πολιτική απόφαση πέρα από αυτή του Eurogroup. Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, αναμένονται λίγες ημέρες αργότερα, στις 16 Φεβρουαρίου, οπότε είναι και η τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος στις 28 του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή