ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχία στο ΔΝΤ για την Ελλάδα

anisychia-sto-dnt-gia-tin-ellada-2067479

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ανησυχία επικρατεί στο ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας και του ελληνικού προγράμματος, καθώς εδώ και δύο μήνες δεν έχουν ενημέρωση για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Παρά την πρώτη επαφή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη το περασμένο Σαββατοκύριακο και την «ανταλλαγή πληροφοριών σε τεχνικό επίπεδο» μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα, στον διεθνή οργανισμό δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμη εικόνα των προτάσεων της νέας κυβέρνησης, καθώς στη συνάντηση «δεν συζητήθηκαν λεπτομερώς συγκεκριμένα θέματα πολιτικής».

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, απέδωσε στην έλλειψη πληροφόρησης την απροθυμία του να σχολιάσει την απόφαση της ΕΚΤ που αποκλείει την Ελλάδα από το ευρωσύστημα. Ερωτώμενος αν η απόφασή της να μην αποδέχεται τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου επιδεινώνει την κατάσταση στη χώρα, απάντησε ότι «δεν μπορούμε να την αξιολογήσουμε, διότι δεν είχαμε την ευκαιρία να επιθεωρήσουμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγή της «Κ» με γνώση της εκκρεμούς επιθεώρησης εκτιμά πως το δημοσιονομικό κενό, που ήταν ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης τον περασμένο Νοέμβριο, θα αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερο από τα 2,5 δισ. ευρώ που υπολόγιζε αρχικά η τρόικα.

Τοποθετούμενος στις προτάσεις του κ. Βαρουφάκη περί ανταλλαγής ομολόγων, ο κ. Ράις τόνισε ότι υπάρχει πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους στο τρέχον πρόγραμμα και ότι δεν έχει υπάρξει συζήτηση με την Αθήνα για αλλαγή του. Το ίδιο απάντησε και στην ερώτηση αν το ΔΝΤ προτίθεται να προσφέρει αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και στο αν θεωρεί ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να το κάνει. Οπως διευκρίνισε, το υπάρχον πλαίσιο προβλέπει ότι «προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους, οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει να δώσουν ελάφρυνση αν χρειάζεται ώστε να μειώσουν το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά χαμηλότερα από 110% του ΑΕΠ έως το 2022». Τόνισε, όμως, ότι αυτό προϋποθέτει ότι το πρόγραμμα παραμένει σε θετική τροχιά (σ.σ. κάτι που τουλάχιστον ένα μέλος της τρόικας δεν φαίνεται να αποδέχεται, καθώς η ΕΚΤ βάσισε σε αυτό την απόφασή της να μην αποδέχεται πλέον τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου).

Το ΔΝΤ, πάντως, απορρίπτει δημοσιεύματα ότι θέλει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα. Πηγές του Ταμείου αφήνουν, εξάλλου, περιθώριο για χαλάρωση του προγράμματος. Οπως επισημαίνουν, κάθε πρόγραμμα εξελίσσεται από αναθεώρηση σε αναθεώρηση, και ότι «είναι σύνηθες να αλλάζει» με τον καιρό.

Αν και εξαιρετικά έμπειρος, ήταν μία δύσκολη ενημέρωση για τον κ. Ράις. Κάποιες ερωτήσεις τού έθεσαν «φιλοσοφικά» ζητήματα για το αν η Ευρωζώνη, την οποία προστάτεψε το ελληνικό πρόγραμμα, θα έπρεπε να επωμισθεί κάποια από τα βάρη του ελληνικού λαού (το κάνει ήδη, εκτίμησε) και αν το ΔΝΤ έχει ευθύνη να ανταποκριθεί κατά προτεραιότητα στις επιθυμίες του ενδιαφερόμενου μέλους του έναντι των υπολοίπων (ναι, αλλά πρέπει να ξέρουμε τι θέλει, είπε). Την ίδια ώρα, η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει μεν τη χαλάρωση της λιτότητας, ωστόσο παράλληλα προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ. Οπως εκτιμά άλλωστε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις» ώστε να αποτραπεί έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ «για σειρά θεμάτων», συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.