Mε Plan B την τεχνική παράταση

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομονωμένη και με τον χρόνο να κυλάει αμείλικτος, η κυβέρνηση πρέπει να αναπροσαρμόσει πλήρως τη στρατηγική και τη ρητορική της και σε διάστημα λίγων ημερών, έως τις 16 Φεβρουαρίου, να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους, οι οποίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν μεγάλες υποχωρήσεις έναντι της Ελλάδας.

Προς το παρόν η κυβέρνηση δηλώνει σταθερή στη γραμμή ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου Μνημονίου και διεκδικεί αυτό που ο υπουργός Οικονομικών αποκάλεσε πρόγραμμα-γέφυρα, δηλαδή:

1. Η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποδεσμεύσουν τα 1,9 δισ. ευρώ των κερδών που έχει το ευρωσύστημα από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει και να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να απορροφήσουν εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους τουλάχιστον 10 δισ. Με αυτό τον τρόπο θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους έως το τέλος Μαΐου. Μέχρι τότε η Ελλάδα και η Ευρωζώνη θα έχουν καταλήξει σε ένα νέο πρόγραμμα, χωρίς Μνημόνιο και τρόικα.

2. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θα δεσμευθεί στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, αλλά και δημοσιονομικών μέτρων, που θα διασφαλίζουν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% – 1,5% του ΑΕΠ το 2015, δηλαδή μικρότερο από τον στόχο του Μνημονίου (3% του ΑΕΠ).

Με αυτή την πρόταση κατά πάσα πιθανότητα θα πάει η κυβέρνηση έως το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου και τη σύνοδο κορυφής στις 12 του μήνα.

Ωστόσο, οι εταίροι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ήδη απορρίψει το αίτημα να επιτρέψουν τη χρηματοδότηση μέσω εντόκων γραμματίων. Απέρριψαν επίσης και αίτημα για μικρότερο ποσό, 4,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, είναι κατηγορηματικά αντίθετοι και στο ενδεχόμενο να επιστρέψουν τα 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από τόκους εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα.

Δεδομένου ότι ήδη από το τέλος του μήνα τα κρατικά ταμεία θα βρίσκονται στο κόκκινο και προς τα μέσα Μαρτίου δεν θα μπορούν να καλύψουν βασικές χρηματοδοτικές ανάγκες, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι ενδεχομένως να χρειαστεί, τελικά, να υποβάλουν αίτημα για κάποιου είδους τεχνική παράταση, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία ή άλλες πιο οδυνηρές λύσεις που ήδη αρχίζουν να κυκλοφορούν μεταξύ αναλυτών και διεθνών ΜΜΕ. Τα εναλλακτικά σενάρια για το αίτημα παράτασης στις 16 Φεβρουαρίου είναι:

1. Αυτό που ζητούν οι πιστωτές, δηλαδή η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να υλοποιήσει στο διάστημα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα ώστε να καταβάλλονται τα ποσά που θα απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του Δημοσίου. Στο Euroworking Group, οι εταίροι κατέστησαν σαφές στον Ελληνα εκπρόσωπο κ. Χουλιαράκη ότι δεν υπάρχει χρόνος για να περάσουν από Κοινοβούλια νέο πρόγραμμα. «Πολλές χώρες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο για την Ελλάδα», του είπαν.

2. Το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο είναι να καταθέσει η κυβέρνηση αίτημα παράτασης με δικά της ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά από αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί ή από εκείνα που περιείχε το e-mail Χαρδούβελη, καθώς και μεταρρυθμίσεις.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι του υφιστάμενου προγράμματος, όμως, δεν θα αμφισβητούνται και η υλοποίηση των δεσμεύσεων θα αποδεσμεύει χρηματοδότηση. «Το πρόβλημά σας αυτή τη στιγμή δεν είναι το χρέος, αλλά το χρηματοδοτικό κενό. Πρέπει να υποβάλλετε αίτημα παράτασης, ώστε να αγοράσετε χρόνο για μια νέα συμφωνία», τόνισαν στον κ. Χουλιαράκη οι ομόλογοί του στο Euroworking Group. Το χειρότερο είναι ότι δεν βρέθηκε κανένας να διαφωνήσει.

Η Αθήνα είναι μόνη της σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Η απομόνωση της κυβέρνησης φάνηκε καθαρά κατά τις επαφές που είχε ο κ. Βαρουφάκης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παρά τις δηλώσεις συμπάθειας και κατανόησης στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Ρώμη, παρά τη ρηματική καταδίκη της λιτότητας, η κοινή συνισταμένη όλων ήταν η παραίνεση προς την ελληνική πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Λίστα με εξαγγελίες

Στην Κομισιόν και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κυκλοφορεί μια λίστα με τις εξαγγελίες που έκαναν οι υπουργοί από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Αναφέρονται, αναλυτικά, η ημερομηνία οπότε έγινε η εξαγγελία, το όνομα του υπουργού και η εκτίμηση για το δημοσιονομικό κόστος της. Με τη λίστα αυτή ήρθε στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επίσης, παρουσιάστηκε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ το βράδυ της Τετάρτης, όταν αποφασίστηκε να μη γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα για την παροχή ρευστότητας. «Αυτή η κυβέρνηση είναι εκτός προγράμματος», είπε Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, από αυτούς που υποστήριξαν να ληφθεί άμεσα η απόφαση και να μην περιμένει η ΕΚΤ το αποτέλεσμα του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. Η πρόταση θα απορρίπτονταν εάν δεν ίσχυε το εκ περιτροπής δικαίωμα ψήφου. Στην ψηφοφορία αυτή δεν ψήφιζαν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Ιρλανδία, με αποτέλεσμα να περάσει με μικρή πλειοψηφία η σκληρή γραμμή Βάιντμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή