Σε δύο ταχύτητες το πρόγραμμα της κυβέρνησης

Σε δύο ταχύτητες το πρόγραμμα της κυβέρνησης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δυο στάδια θα χωριστεί το νομοθετικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, που αποτελεί και μέρος της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, όπως αποφασίστηκε κατά το πολύωρο Κυβερνητικό Συμβούλιο του Σαββάτου, ενόψει της έναρξης των προγραμματικών δηλώσεων την Κυριακή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για το πρώτο εξάμηνο θα δοθεί προτεραιότητα στα μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που παραμένει η βασική προεκλογική δέσμευση του προγράμματος Θεσσαλονίκης. Ως άμεσης εφαρμογής μέτρα ανακοινώθηκαν και όσα αφορούν μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και την αναμόρφωση του δημοσίου τομέα, μέτρα που δεν έχουν δημοσιονομική επιβάρυνση. Σε δεύτερο επίπεδο τέθηκε η σταδιακή υλοποίηση των υπολοίπων δεσμεύσεων, σε ορίζοντα τετραετίας (κόκκινα δάνεια, πρώτη κατοικία). Στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα εκτρέπει τις δαπάνες, προκειμένου να πείσει το διεθνές ακροατήριό του ότι είναι στις προθέσεις του να κινηθεί πολύ προσεκτικά.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί είχαν προθεσμία έως χθες το βράδυ να δώσουν γραπτώς στον πρωθυπουργό κατάλογο με τις «σπατάλες» που μπορούν να περικόψουν στους τομείς αρμοδιότητάς τους, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία και, κυρίως, αριθμούς. Σε ένα βαθμό, από τα αποτελέσματα αυτών των περικοπών θα εξαρτηθούν και οι παροχές.
 

Στο τραπέζι των σημερινών συναντήσεων τέθηκε και η στάση της κυβέρνησης στο θέμα της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου και της Συνόδου Κορυφής μια ημέρα αργότερα. Ο υπουργός Οικονομικών πρόκειται να παρουσιάσει μια κοστολογημένη «ολοκληρωμένη πρόταση» στους εταίρους της στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης, με αίτημα να επιτευχθεί στο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου η πάγια θέση της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα δεν θέλει νέα παράταση του ισχύοντος προγράμματος, αλλά επιδιώκει μια συμφωνία-γέφυρα με τους εταίρους και πιστωτές της.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε νωρίτερα σύσκεψη με στελέχη της εταιρείας Lazard, την οποία η κυβέρνηση έχει προσλάβει ως σύμβουλο για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και η τακτική του κόμματος στη Bουλή, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ενόψει του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ απασχόλησαν και την αποψινή, πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και στην συνέχεια έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων με τοποθετήσεις πολλών βουλευτών.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα αρχίσει αύριο, Κυριακή, και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με ψηφοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή