Ηχηρό γερμανικό «όχι» για δάνειο, επανορθώσεις

Ηχηρό γερμανικό «όχι» για δάνειο, επανορθώσεις

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακομματική οργή προκαλεί στη Γερμανία η πρόθεση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να διεκδικήσει το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. «Η πιθανότητα είναι μηδενική», ανέφερε κατηγορηματικά ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ όταν ρωτήθηκε σχετικά και υπενθύμισε ότι όλες οι αποζημιώσεις διευθετήθηκαν με τη συμφωνία «2+4» (δύο Γερμανίες και τέσσερις συμμαχικές χώρες), που υπεγράφη πριν από 25 χρόνια.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα στο θέμα και πρόσθεσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις αφορούν κυρίως το ελληνικό ακροατήριο. «Είναι μια ιδιότυπη προσέγγιση της δημοκρατίας, αν νομίζει κανείς ότι μπορεί να χρηματοδοτεί προεκλογικά δώρα με τη βοήθεια άλλων χωρών. Αυτό δεν γίνεται. Θα είμαστε πολύ σκληροί, γιατί μια τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να είναι επιτυχής», δήλωσε από την πλευρά του ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Νόρμπερτ Μπάρτλε, ο οποίος επέμεινε ότι το θέμα των επανορθώσεων έχει κλείσει οριστικά.

«Η εποχή των αποζημιώσεων έχει παρέλθει», διακηρύσσει αρθρογράφος στην εφημερίδα Zeit, ενώ στη Handelsblatt ο Γερμανός ιστορικός Μίχαελ Βόλφσον καλεί τους Ελληνες να μιλήσουν και για τη συνεργασία μερίδας των προγόνων τους με τους ναζί, τους Ες Ες και τη Βέρμαχτ εναντίον Εβραίων, κομμουνιστών και ανταρτών. «Δεν ήταν τόσο περιορισμένη η συνεργασία, ούτε ιδιαίτερα μεγάλη η συμπάθεια προς τους Εβραίους, που έπεσαν θύματα», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή