Κυβερνητικά στελέχη για Plan Β

Κυβερνητικά στελέχη για Plan Β

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές συζητήσεις προκαλεί το εμφανιζόμενο «φλερτ» της κυβέρνησης με Μόσχα και Πεκίνο προς αναζήτηση χρηματοδότησης, εάν η διαπραγμάτευση με την Ευρωζώνη οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Ο νέος κύκλος σεναρίων πυροδοτήθηκε από όσα είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Πάνος Καμμένος σε τηλεοπτική του συνέντευξη (MEGA). Ο, και κυβερνητικός εταίρος, επισήμανε ότι το «plan B» της κυβέρνησης είναι η αναζήτηση χρηματοδότησης σε τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα ακόμη και οι ΗΠΑ. «Eχω πολύ καλή σχέση με τη Ρωσία. Συζητάμε με τους Ρώσους για το "Plan B". Σκέφτονται να άρουν το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα και να ξαναρχίσουν τις εισαγωγές» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καμμένος.

«Δεν είναι plan B…»

Πολύ γρήγορα, ωστόσο, μία σειρά δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη ήρθε να καταδείξει ότι τα ανωτέρω δεν αποτελούσαν προσωπικές απόψεις του κ. Καμμένου. Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ν. Χουντής (97,8) ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές σκέψεις. «Δεν είναι plan B. Σε κάθε περίπτωση εμείς επιζητούμε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Οπως γνωρίζετε υπήρξαν προτάσεις, προσφορές θα έλεγα, τόσο από την πλευρά της Ρωσίας, πρόσφατη, αμέσως μετά την εκλογή, για οικονομική βοήθεια, όσο και από την πλευρά της Κίνας, όσον αφορά το θέμα της βοήθειας, των επενδυτικών δυνατοτήτων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χουντής. Στην επισήμανση ότι η Ρωσία, κατά το παρελθόν, αρνήθηκε να συνδράμει τη Λευκωσία, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να επισημάνει ότι αν και η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει συνδρομή «θα κάνουμε και επί τόπου επισκέψεις και επαφή… σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύεται να υπάρξει οικονομική βοήθεια ή οικονομική συνεργασία και με χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Eνωσης».

«Διόρθωση» επί των δηλώσεων Καμμένου («όταν έχουμε μια διαπραγμάτευση πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί… Ο κ. Καμμένος μπορεί να έχει κάτι στο μυαλό του» ) επιχείρησε να κάνει ο αναπλ. υπουργός κ. Δημ. Μάρδας, χωρίς πάντως, τελικά, και ο ίδιος να αρνηθεί ότι «όποια χώρα θέλει να βρει (σ.σ. τα χρήματα), τα βρίσκει». Μάλιστα, ερωτηθείς και αυτός για το «κυπριακό παράδειγμα», σχολίασε ότι «η Κύπρος δεν έψαξε σε σωστό δρόμο… δεν γνωρίζω τι ακριβώς είχαν στο μυαλό τους οι Κύπριοι… αν χρειαστούμε χρήματα, κάπου πρέπει να τα βρούμε».

Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος και η Μ. Χρυσοβελώνη, εκπρόσωπος των ΑNEΛ, που σχολίασε, σχετικά με την προσφυγή προς τη Μόσχα, ότι «πρώτο μέλημα είναι να μη γυρίσουμε την πλάτη στην Ε.Ε. και στο ευρώ αλλά εάν είναι να επιλέξουμε μεταξύ του ευρώ και της Ε.Ε. και της ευημερίας του ελληνικού λαού τότε θα επιλέξουμε το δεύτερο».

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης, από το Βερολίνο, απέκλεισαν κατηγορηματικά να ζητήσει η Αθήνα βοήθεια από τη Μόσχα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή