Διαβουλεύσεις με στενά περιθώρια

Διαβουλεύσεις με στενά περιθώρια

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Υπό ασφυκτικό πλαίσιο και χωρίς κάποιο αποτέλεσμα προς το παρόν διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και εταίρων, με καταληκτική ημερομηνία το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου και όχι το αυριανό. Η Ευρώπη φαίνεται να έχει δύο προσεγγίσεις. Από τη μία είναι αυτή του κ. Γιουνκέρ, ο οποίος, επικουρούμενος από την Αυστρία και το Βέλγιο, έχει μια πιο διαλλακτική γραμμή. Από την άλλη υπάρχει η σκληρή γερμανική γραμμή, που θέλει πρώτα ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και μετά οτιδήποτε άλλο. Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που κατά τη Σύνοδο G20 στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι «κανείς δεν υποχρέωσε ποτέ κανένα να μπει σε πρόγραμμα βοήθειας», συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί ακόμη να αντιληφθεί πώς η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να διαχειριστεί τα προβλήματά της αν η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα. «Ισως ο κ. Τσίπρας ξέρει καλύτερα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας κ. Γκάμπριελ τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι η θέληση για ρεαλιστική δράση», προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να συνομιλήσει με όλους, συμπεριλαμβανομένης της τρόικας». Η εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Μαριάνε Κοτέ, σε ερώτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Μαζί με το σκληρό μπλοκ των Γερμανών βρίσκονται οι Φινλανδοί που πρέπει να ψηφίσουν οποιαδήποτε αλλαγή του ελληνικού προγράμματος στο Κοινοβούλιό τους (ενώ βρίσκονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου), αλλά και οι πρώην μνημονιακές χώρες Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία αναμένεται να κρατήσουν επίσης ιδιαίτερα σκληρή στάση, καθώς είναι όλες κεντροδεξιές κυβερνήσεις που έχουν εκλογές τον επόμενο χρόνο.

Οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα πρέπει να είναι ομόφωνη και από τα 19 κράτη, περιορίζοντας τους ελιγμούς για την Ελλάδα. Αυτό άλλωστε τονίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε μία προσπάθεια να προετοιμάσουν το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ενόψει του αυριανού Eurogroup, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι Ντ. Κοστέλο και Τ. Βίζερ βρέθηκαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ενημέρωσαν την Αθήνα κατά πόσον οι προτάσεις της μπορούν να βρουν απήχηση στους υπόλοιπους 18 υπουργούς του Eurogroup.

Συγχρόνως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν μαζί τους ένα κείμενο προτάσεων του κ. Γιουνκέρ με τις βασικές υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς, το οποίο έσπευσε να υιοθετήσει η Αθήνα ως βάση διαπραγμάτευσης. Μερικές από αυτές δεν αποκλείεται να βρεθούν στο διαπραγματευτικό τραπέζι στο Eurogroup. Ο κ. Κοστέλο είναι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα και το γεγονός ότι βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, παρ’ ότι ο τελευταίος δήλωνε ότι δεν αναγνωρίζει την τρόικα, δείχνει σίγουρα μία στροφή στην ελληνική στάση.

Τα συμπεράσματα από την επίσκεψη στην Αθήνα αναμενόταν να γίνουν γνωστά ατύπως μέσω του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί στη συνάντηση του G20, που συνεχίζεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνάντηση παραβρίσκονται η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ο συνήθως σύμμαχος της Ελλάδας κ. Γιουνκέρ συμβούλευσε χθες τη νέα κυβέρνηση να μη θεωρεί δεδομένο πως η Ευρωζώνη απλώς θα δεχθεί όλες τις υποσχέσεις που ο κ. Τσίπρας έδωσε στους Ελληνες ψηφοφόρους για την κατάργηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters. Τέλος, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σημείωσε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε χρηματοδότηση για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε απλώς χρηματοδοτούμε, χρηματοδοτούμε». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι προϋπόθεση για τη στήριξη είναι ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή