Αντικαθίσταται ο «Καλλικράτης»

Αντικαθίσταται ο «Καλλικράτης»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων, διαμόρφωση νέου θεσμικού και οικονομικού πλαισίου στην Αυτοδιοίκηση, αναβάθμιση κοινωνικών προγραμμάτων και ψήφιση νέου νόμου για την ιθαγένεια είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση και τους ΟΤΑ, όπως τις παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης. Εκανε λόγο για «νέο θεσμικό πλαίσιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση» σε αντικατάσταση του «Καλλικράτη», ο οποίος σχεδιάστηκε με άξονα νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις, και προσέθεσε ότι μελετώνται αλλαγές στη χωροταξία των ΟΤΑ «ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί». Κάθε αλλαγή θα συνοδεύεται από σαφή προσδιορισμό αρμοδιοτήτων κάθε επίπεδου διοίκησης και επαρκής κατανομή πόρων. Τόνισε ότι εξετάζονται λύσεις για την αντιμετώπιση καυτών θεμάτων όπως:

• Αρση απολύσεων – διαθεσιμότητας, παύση διαδικασίας επανελέγχου των συμβάσεων, εφαρμογή συστήματος διαρκούς αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

• Δυνατότητα προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, προγραμματισμός εν γένει προσλήψεων και εκπόνηση ειδικού προγράμματος για υπαλλήλους υψηλής εξειδίκευσης.

• Κατάργηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και παρακολούθηση των οικονομικών τους μέσω του ΥΠΕΣ σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ.

• Κατάργηση των διατάξεων σχετικά με την παρακράτηση των ποσοστών από τους ΚΑΠ.

Ως άμεση προτεραιότητα ανέφερε την ψήφιση νόμου για την ιθαγένεια στα παιδιά β΄ γενιάς. Προσέθεσε επίσης ότι επείγει «η προώθηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου».

Χαρακτήρισε την επανασύνδεση των υπουργικών χαρτοφυλακίων Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δημόσιας Τάξης «κορυφαίο πολιτικό διάβημα με ιδιαίτερο συμβολισμό και στρατηγική σημασία», καθώς έτσι συγκροτείται ένα υπουργείο «ελληνικού πληθυσμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή