ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: «Οι Γερμανοί καλύτεροι Ευρωπαίοι από τους Έλληνες»

varoyfakis-oi-germanoi-kalyteroi-eyropaioi-apo-toys-ellines-2067913

Την άποψη ότι όταν ένα χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, αυτό οδηγεί σε κούρεμα, εκφράζει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.

«Μπορεί να επινοήσει κανείς οποιοδήποτε όνομα για το κούρεμα και ειδικά η γερμανική και η ελληνική γλώσσα είναι ιδιαίτερα ευρηματικές. Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί στο άμεσο μέλλον» δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη. «Αν υποφέρουμε από κάποιας μορφής έλλειμμα στην Ευρώπη, τότε αυτό είναι το δημοκρατικό έλλειμμα», δήλωσε, ενώ προχώρησε και σε επαίνους προς τη γερμανική ηγεσία.

Χαρακτηριστικά αποκάλεσε τη Γερμανίδα Καγκελάριος την πιο έξυπνη πολιτικό στην Ευρώπη και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών αφοσιωμένο Ευρωπαίο και βαθιά φεντεραλιστή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι Γερμανοί είναι καλύτεροι Ευρωπαίοι σε σύγκριση με τους Γάλλους ή εμάς τους Έλληνες».

Την ανάγκη κουρέματος ελληνικού χρέους επισημαίνει και αρθρογράφος σε στήλη των New York Times.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι κοινές ευθύνες απαιτούν μία από κοινού λύση. «Το κούρεμα του χρέους θα ήταν μία έντιμη λύση για τη συνέχεια. Κάθε πλευρά θα αναγνώριζε έστω σιωπηρά τον ρόλο της στην κρίση και θα αποδεχόταν ότι ο περιορισμός των απωλειών είναι ο καλύτερος τρόπος για να σωθούν τα κεφάλαια και να διατηρηθούν οι σχέσεις που διαφορετικά θα μπορούσαν να καταστραφούν».

Το άρθρο καταλήγει με τη διαπίστωση ότι «το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι ο μόνος τρόπος επιβολής πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων ως αντάλλαγμα για ανακούφιση, καθώς η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα για να αλλάξει».

Σε ό,τι αφορά τον εαυτό του, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι θέλει να συνεχίσει να ζει την καθημερινότητά του, παρά τα νέα του καθήκοντα. «Θέλω να συνεχίσω να οδηγώ τη μοτοσικλέτα μου και να πηγαίνω στο σπίτι με τα πόδια» τονίζει, ενώ απορρίπτει την ανταλλαγή πυρών στην πολιτική αντιπαράθεση. Σε μια συζήτηση, το θέμα είναι να μαθαίνει ο ένας από τον άλλον, σημειώνει. «Αλλά κοιτάξτε τις συζητήσεις στη Βουλή ή στην τηλεόραση. Το θέμα είναι να εξοντώσεις τον άλλον και να τον καταστρέψεις. Αν γίνω έτσι, πρέπει κάποιος να με πυροβολήσει» δηλώνει χαρακτηριστικά.