ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επιλογή της Lazard στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ

i-epilogi-tis-lazard-sto-stochastro-toy-pasok-2067941

Η επιλογή του Υπουργείου Οικονομικών να αναθέσει στην εταιρεία Lazard ρόλο παροχής νομικών συμβουλών, αποτελεί την αφορμή για την κατάθεση της ουσιαστικά πρώτης ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Την ερώτηση υπογράφει ο κ. Γ. Δριβελέγκας. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη πράξη είναι πως πέραν όλων των άλλων συνιστά μια πλήρη αντιστροφή ρόλων, συγκριτικώς με όσα έγιναν τον Δεκέμβριο του 2013, από το ΣΥΡΙΖΑ εκτίνη την εποχή (και μάλιστα διά χειρός Αλ. Τσίπρα) προς την τότε κυβέρνηση και ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Δριβελέγκας επικαλούμενος τις πρωθυπουργικές δηλώσεις περί την ανάγκη περιστολής της σπατάλης, σημειώνει την πρόσληψη της προαναφερθείσας εταιρείας και μεταξύ άλλων ζητεί να πληροφορηθεί: «Με ποια κριτήρια και διαδικασίες επιλέχθηκε η παραπάνω εταιρεία (Επιλογή με πρόσκληση περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων; Καθορισμός του ποσού σύμβασης με διαπραγμάτευση; Ποιοι προσκλήθηκαν να υποβάλλουν προσφορά; Ποιοι συμμετέχουν; Ποιες ήταν οι ενέργειες δημοσιότητας; Ποιες οι εισηγήσεις των αρμόδιων οργάνων για την υπογραφή αυτών των συμβάσεων; Με ποιο σκεπτικό, σε μια περίοδο πλήρη εξαγγελιών περικοπής των δημοσιονομικών εξόδων, αποφασίζεται αυτή  η δαπάνη, ενώ το κράτος διαθέτει νομικούς συμβούλους και εξειδικευμένους επιστήμονες, στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος»;

Υπενθυμίζεται ότι προ περίπου 14 μηνών, σε ερώτηση που τότε υπέγραφε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού γινόταν συγκεκριμένη αναφορά και στη Zazard, οπως επίσης και λόγος για «ιλλιγγιώδη ποσά που δαπανήθηκαν ως έξοδα δημόσιου χρέους και σε χρηματοικονομικούς συμβούλους», αναφέρονταν τα ακόλουθα: «Ερωτάται ο υπουργός για τον τρόπο επιλογής των εταιρειών-συμβούλων, αν δηλαδή διεξάγεται διεθνής διαγωνισμός, και για τα ποσά που έχουν καταβληθεί ανά εταιρεία».