15 χρόνια κάθειρξη σε Ντίνο και Μιχάλη Μιχαηλίδη

15 χρόνια κάθειρξη σε Ντίνο και Μιχάλη Μιχαηλίδη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαριές ποινές επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ντίνο Μιχαηλίδη και τον γιο του Μιχάλη, που εμπλέκονται στις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ως συνεργοί του καταδικασθέντος Ακη Τσοχατζόπουλου.

Ο πρώην υπουργός της Κύπρου και ο γιος του καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια κάθειρξη ο καθένας, ενώ ισόβια και πολυετείς καθείρξεις επέβαλε το δικαστήριο σε δύο ακόμα εμπλεκόμενους στην υπόθεση με τις παράνομες πληρωμές για τα αντιαεροπορικά συστήματα ΤΟRM1. Τον καταζητούμενο Σύρο επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, που διαδραμάτισε κατά το κατηγορητήριο νευραλγικό ρόλο στη διακίνηση μίζας εκατομμυρίων ευρώ, το δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια και 17 χρόνια κάθειρξη και τον νομικό σύμβουλο Αναστάσιο Σοφό καταδίκασε σε ισόβια και 12 χρόνια. Κάθειρξη 12 ετών επιβλήθηκε και στη σύζυγο του Σοφού, Μαρία.

Το δικαστήριο ύστερα από πολύμηνη διαδικασία, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, κατέληξε σε απόφαση επί της ενοχής των κατηγορουμένων υιοθετώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση. Στην εισήγησή της η εισαγγελική λειτουργός είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι κατηγορούμενοι τέλεσαν τις πράξεις που τους αποδίδονται».

Υπενθυμίζεται ότι πλην του Ντίνου Μιχαηλίδη, κατηγορούμενοι για τη διακίνηση για λογαριασμό του Ακη Τσοχατζόπουλου πολλών εκατομμυρίων ευρώ προερχόμενων από παράνομες αμοιβές από την αγορά των ρωσικών συστημάτων ήταν ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, γιος του πρώην Κύπριου υπουργού, ο καταζητούμενος επιχειρηματίας Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, ο πρώην νομικός σύμβουλος του ελληνικού κράτους Αναστάσιος Σοφός και η σύζυγος του Μαρία Σοφού. Οι κατηγορίες αφορούσαν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και δωροδοκία.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, η οποία αποτελεί σκέλος της μεγάλης έρευνας της Δικαιοσύνης για τις λεγόμενες «μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα», οι κατηγορούμενοι διευκόλυναν τη διακίνηση μεγάλου χρηματικού ποσού εκατομμυρίων ευρώ προερχόμενων από τον καταζητούμενο συγκατηγορούμενό τους Αλ Ζαγιάντ, τα οποία μέσω τριών υπεράκτιων εταιρειών και λογαριασμών είχαν τελικό αποδέκτη τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Η δικογραφία περιλαμβάνει τις καταθέσεις του εξάδελφου του Ακη Τσοχατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα, ο οποίος ισχυρίζεται πως ο πρώην Κύπριος πολιτικός το 1997 εξυπηρέτησε τον Ελληνα πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας μεταφέροντάς του χρήματα ακόμη και σε βαλίτσες.

Εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων, ο Γιάννης Μαντζουράνης μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης, με δήλωση του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Τρεις Ελληνίδες δικαστές αποφάσισαν σε πρώτο βαθμό και με βάση τα συκοφαντικά ψεύδη ενός ήδη καταδικασθέντος και ενός πρώην φυγόδικου και νυν φυγόποινου. Τα λάθη είναι ανθρώπινα, τις εσφαλμένες δικαστικές αποφάσεις διορθώνουν άλλα ανώτερα δικαστήρια. Στο δευτεροβάθμιο θα εκτιμηθεί εκ νέου η υπόθεση και θα λάμψει η αλήθεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή