ΗΠΑ: Ποικίλουν οι εκτιμήσεις των ΜΜΕ για την έκβαση της ελληνικής διαπραγμάτευσης

ΗΠΑ: Ποικίλουν οι εκτιμήσεις των ΜΜΕ για την έκβαση της ελληνικής διαπραγμάτευσης

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτενής προβολή δίνεται και σήμερα από αμερικανικά ΜΜΕ στις ελληνικές εξελίξεις, καταγράφοντας διαφορετικές εκτιμήσεις για πιθανές προοπτικές σε σχέση με την έκβαση των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων της, καθώς και για τις γενικότερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Σε δημοσίευμα στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ υποστηρίζεται ότι «η γέφυρα της Ελλάδας (βρίσκεται) στο πουθενά», ενόψει της έκτακτης συνάντησης στο Eurogroup.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «το σχέδιο των Ελλήνων μοιάζει αδύνατο να δουλέψει. Οι Γερμανοί επιμένουν στην τήρηση των παλαιότερων συμφωνιών, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές άλλες εναλλακτικές λύσεις, που θα προτείνει η Ελλάδα, αρκεί να είναι εφικτοί οι δημοσιονομικοί στόχοι».

Σε άλλο δημοσίευμα στη της εφημερίδας επισημαίνεται ότι «την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής έλαβε – 162 ήταν τα «ναι» – λίγο μετά τα μεσάνυχτα η νέα ελληνική κυβέρνηση, τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συζητήσεων στη διάρκεια των οποίων παρουσιάστηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις».

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το πρόγραμμα-γέφυρα δεν αφορά νέα χρηματοδότηση, αλλά αναζήτηση λογικών λύσεων», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμία επιθυμία να επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και με άλλα δάνεια για την Ελλάδα».

Όπως σημειώνεται, «παρά τους κινδύνους για το μέλλον της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας έχει την υποστήριξη των περισσοτέρων Ελλήνων».

Επίσης, στην ίδια εφημερίδα επισημαίνεται ότι «στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) σκοπεύει να προχωρήσει τελικά η ελληνική κυβέρνηση, πρόθεση που θα κοινοποιηθεί στους εταίρους κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη», αναφέροντας ως πηγές κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η στροφή 180 μοιρών γίνεται στο πλαίσιο της αγωνίας της ελληνικής κυβέρνησης να επιτευχθεί συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές».

Σε ανταπόκριση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε από την Κωνσταντινούπολη, με τις οποίες «πάγωσε τις προσδοκίες για θετική έκβαση της αυριανής (σημερινής) έκτακτης συνάντησης των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν σχέδια για να παραχωρηθεί περισσότερος χρόνος».

Όπως τονίζεται, «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα είναι "το τέλος" για την Ελλάδα, αν αυτή δεν θέλει την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος, προσθέτοντας ότι οι πιστωτές δεν μπορούν να διαπραγματευθούν κάτι καινούργιο».

Σε άλλο δημοσίευμα στο ίδιο πρακτορείο καταγράφονται δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων της, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλά δείγματα πως τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία -ακόμη και αν αυτήν δεν έλθει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες- που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χαλαρώσει το βάρος του χρέους και να παραμείνει στην ευρωζώνη».

Όπως τόνισε ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «έχει διακρίνει αρκετή ευελιξία από πλευράς της νέας ελληνικής κυβέρνησης ώστε να σκέπτεται ότι μια συμφωνία είναι δυνατή». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο συνάντησης εκπροσώπων της ιταλικής επιχειρηματικότητας και πολιτικών ηγετών στη Νέα Υόρκη είπε: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος».

Επίσης, στο ίδιο πρακτορείο καταγράφονται εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα προσφέρει συμβιβασμό ενόψει του έκτακτου Εurogroup την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ παραμένει ανυποχώρητη σχετικά με τους όρους που συνδέονται με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας».

Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης πριν τις συζητήσεις με τους πιστωτές». Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, «στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιωχθεί μία συμφωνία-γέφυρα και μείωση του χρέους. Τόνισε ότι όσο ο λαός είναι με το μέρος τους, η Ελλάδα δε μπορεί να εκβιαστεί από κανέναν».

Στην Ουάσιγκτον Ποστ, σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, αναφέρεται ότι «η ελληνική αβεβαιότητα επισκιάζει την ευρωπαϊκή ανάκαμψη».

Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι «το 2015 θα είναι το έτος ανάκαμψης της οικονομίας. Μόνη πηγή αβεβαιότητας είναι η ελληνική κρίση», όπως υποστηρίζεται.

Στην ίδια εφημερίδα προβάλλεται άλλο δημοσίευμα στο οποίο τονίζεται «η άνοδος ασιατικών χρηματιστηρίων, λόγω ελπίδας για συμφωνία για το ελληνικό χρέος».

Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC αναφέρεται ότι «οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να ανοίξουν σε υψηλά επίπεδα σήμερα ενόψει του έκτακτου σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί πιθανή λύση σε σχέση με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που λήγει σε λίγες μέρες».

Όπως σημειώνεται, «το ευρώ κυμαίνεται μεταξύ κερδών και απωλειών, καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος», προσθέτοντας ότι «οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις νομισματικές αγορές».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή