Πιθανή συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ

Πιθανή συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ίδιο τραπέζι με το σύνολο των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα καθίσει σήμερα, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη σύνοδο κορυφής για τη χώρα μας, το κλίμα της οποίας δεν αναμένεται ευνοϊκό. Πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου έχουν προγραμματιστεί συνάντησεις του κ. Τσίπρα με τον Βέλγο ομόλογό του Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και την πρωθυπουργό της Λεττονίας Λαϊμντότα Στραουτζούμα, ενώ έως αργά χθες δεν είχε ξεκαθαρίσει εάν πρόκειται να υπάρξει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Παραινέσεις προς αυτή την κατεύθυνση δέχθηκε το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θεωρούν ότι μια τέτοια συνάντηση είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της συζήτησης για την Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας, που στην ομιλία του για το κλείσιμο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το βράδυ της Τρίτης, επικαλέσθηκε πολλάκις τη δύναμη που αντλεί η κυβέρνησή του από τους πολίτες, έσπευσε χθες να χαιρετίσει τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. «Ανέβασε» στους λογαριασμούς του στο Twitter και στο Facebook φωτογραφία των συγκεντρωθέντων, με το σχόλιο «Στις πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης ο λαός δίνει τη μάχη της διαπραγμάτευσης. Είναι η δύναμή μας». Την ίδια στιγμή, δεν πέρασε απαρατήρητη η έτερη ανάρτησή του στο Facebook μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπου ανέφερε ότι «η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα», ενισχύοντας την εντύπωση πως η κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε δημοψήφισμα ή ακόμα και σε εκλογές εάν δεν λάβει ένα πολιτικά διαχειρίσιμο αποτέλεσμα από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, όπου και αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Στο χθεσινό έκτακτο Eurogroup, σε μια ασυνήθιστη για τα δεδομένα των συνεδριάσεών του κίνηση, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε, πέραν του αρμοδίου υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για κίνηση ενίσχυσης της ελληνικής επιχειρηματολογίας, καθώς ο κ. Δραγασάκης είναι υπεύθυνος για θέματα διαπραγμάτευσης.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα επισημαίνουν ότι στη σημερινή σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός πρόκειται να προσέλθει προκειμένου να θέσει το ελληνικό αίτημα για συμφωνία – γέφυρα και να περιγράψει τα βασικά χαρακτηριστικά των ελληνικών διεκδικήσεων: διάρκεια του προγράμματος – γέφυρα έως τον Αύγουστο, χορήγηση στην Ελλάδα των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, αύξηση του πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων από το ελληνικό Δημόσιο, δυνατότητα αξιοποίησης των 11,4 δισ. του ΤΧΣ, πρωτογενές πλεόνασμα «σε λογικά όρια» και άμεση υλοποίηση μέτρων για την ανθρωπιστική κρίση. Παράλληλα, θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι έτοιμη να δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση. Μένει να φανεί εάν τα αποτελέσματα του Eurogroup θα μεταβάλουν τη στρατηγική που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή