ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερολίνο: Τεχνικά αδύνατη μια συμφωνία στο αποψινό Eurogroup

verolino-technika-adynati-mia-symfonia-sto-apopsino-eurogroup-2068030

Ως «τεχνικά αδύνατο» περιέγραψε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ το ενδεχόμενο να εξευρεθεί λύση για το ελληνικό πρόγραμμα στο σημερινό Eurogroup και επισήμανε ότι αν και ο χρόνος πιέζει, δεν είναι ανάγκη να υπάρξει κατάληξη σήμερα.

Τόνισε δε ότι όποιες αλλαγές γίνουν στις συμφωνίες θα πρέπει να έχουν την συναίνεση των κρατών-μελών και αυτό για την Γερμανία συνεπάγεται συγκατάθεση της Βουλής, ενώ «ανεξαρτήτως του πώς θα ονομάζεται μια μελλοντική συμφωνία», θα πρέπει να τηρηθεί η αρχή "παροχές έναντι αντιπαροχών" και αυτές οι αντιπαροχές θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο. "Οι νέες ετικέτες δεν θα καταργούν τις υφιστάμενες αρχές της συνεργασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε και επανέλαβε ότι ισχύει επίσης η αρχή της ελεύθερης βούλησης: "Κανείς δεν πρόκειται να επιβάλει ένα πρόγραμμα βοήθειας", ανέφερε.

Το ζητούμενο πάντως κατά την σημερινή συνεδρίαση, πρόσθεσε ο κ. Γιέγκερ, είναι να ενημερωθούν οι εταίροι από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με τα συγκεκριμένα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι «θα ήταν το πιο συνετό, για το πρόγραμμα – γέφυρα που ζητά η Αθήνα να βασιστεί στους μέχρι τώρα υπάρχοντες μηχανισμούς».