Εναρξη συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο

Εναρξη συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσδοκίες για εξεύρεση ενός συμβιβασμού, έστω και την τελευταία στιγμή, δημιουργεί η απόφαση που έλαβαν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, να αρχίσουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των θεσμικών φορέων των δανειστών με τις ελληνικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γ. Χουλιαράκης, μαζί με στελέχη της αντιπροεδρίας και της Lazard θα συναντηθούν με τους κ. Ντ. Κοστέλο (από την Κομισιόν), τον κ. Κ. Μαζούχ (από την ΕΚΤ), τον κ. Ρ. Γκογιάλ (από το ΔΝΤ) -τους επικεφαλής της τρόικας- και τον επικεφαλής του Euroworking Group, Τ. Βίζερ, για να διερευνήσουν τις δυνατότητες σύγκλισης των δύο πλευρών έως το Eurogroup της Δευτέρας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν χθες παράγοντες των δανειστών στην «Κ», στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν:

1. Ποιες μεταρρυθμίσεις εντάσσονται στο 70% των μέτρων του Μνημονίου που η Αθήνα είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει και ποιες ανήκουν στο 30% που δεν προτίθεται να υλοποιήσει.

2. Η διαδικασία – βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν σε τεχνικό επίπεδο για να επέλθει κάποια συμφωνία.

3. Το πλαίσιο του ελέγχου που θα πρέπει να υπάρχει από εδώ και στο εξής.

Κυβερνητικά στελέχη συμπλήρωναν ότι στην ατζέντα της συζήτησης είναι και το θέμα της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2015 και των επόμενων ετών. Παράγοντες της τρόικας εκτιμούσαν χθες ότι στο Eurogroup της Δευτέρας είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία στο γενικότερο πλαίσιο που θα ακολουθηθεί, αν και συμπλήρωναν ότι κάτι τέτοιο παραμένει «δύσκολο», δεδομένης της απόστασης που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών.

Πάντως, χθες το βράδυ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ανέφερε πως Ελλάδα και Γερμανία προσπαθούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία προχωρώντας σε συμβιβασμούς. Επικαλούμενο αξιωματούχους από το Βερολίνο, αλλά και την Αθήνα, σημείωνε ότι η Γερμανία εμφανίζεται διατεθειμένη να μην επιμείνει στην εφαρμογή όλων των μέτρων του τρέχοντος Μνημονίου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει αλλαγές στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα, καθώς και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα δείχνει διάθεση δέσμευσης στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά μικρότερα από το 4% του ΑΕΠ που προβλέπει το υφιστάμενο πρόγραμμα. Επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση πιθανόν να προχωρήσει σε συμβιβασμούς αναφορικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα, οι Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η πρόθεση της Ελλάδας να διατηρήσει τα δύο τρίτα του προγράμματος δείχνει ότι η Αθήνα είναι προετοιμασμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Και πρόσθεσαν ότι η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς και η καταπολέμηση της διαφθοράς που επιδιώκει η νέα κυβέρνηση, θα κερδίσουν την υποστήριξη της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή