Τι υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι Ε.Ε.

Τι υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι Ε.Ε.

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κλίμα μετά τη λήξη του Eurogroup της Τετάρτης «δεν ήταν καλό», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος, όταν η ελληνική πλευρά αποφάσισε ότι απέχει τόσο με τους Ευρωπαίους εταίρους της, ώστε δεν μπορεί να εκδώσει ούτε μία κοινή δήλωση. Ομως, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών μέχρι τις 11.30 το βράδυ, που έληξε και η συνεδρίαση, είχαν διαφορετική αντίληψη.

Σύμφωνα με τέσσερις Ευρωπαίους αξιωματούχους με τους οποίους μίλησε η «Κ», η αλλαγή της ελληνικής στάσης έγινε κυριολεκτικά στο παρά πέντε, καθώς το Eurogroup είχε στην ουσία λήξει, αφού ο Αυστριακός, ο Φινλανδός, ο Ισπανός αλλά και ο Γερμανός υπουργός είχαν ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα, αφήνοντας τη γραμματεία του Eurogroup να συντάξει την κοινή δήλωση.

Η δήλωση ανέφερε, με λίγα λόγια, ότι οι ελληνικές αρχές συμφωνούν να συνεργαστούν με τα θεσμικά όργανα (εννοώντας την ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) για να διερευνήσουν δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος. Περιλαμβανόταν επίσης και το σημείο που θα μπορούσε να «πατήσει» η ελληνική κυβέρνηση για να ζητήσει αλλαγές στα προαπαιτούμενα, καθώς ανέφερε ότι το Eurogroup θα λάβει υπ’ όψιν του τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

Μετά μια μεγάλη τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Τσίπρα εκείνη την ώρα, με τους εναπομείναντες υπουργούς να περιμένουν ανυπόμονα, έγινε γνωστό ότι η απόφαση δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά και βάζει βέτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή