Επίσημη ενημέρωση ζητούν τα κόμματα

Επίσημη ενημέρωση ζητούν τα κόμματα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να παίζει με τις λέξεις και να συνειδητοποιήσει ότι η διαπραγμάτευση αφορά το μέλλον της χώρας και δεν γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους. Στη φράση αυτή συνοψίζεται η κριτική που ασκούν από χθες όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία –με την εξαίρεση του ΚΚΕ– ζητούν άμεση ενημέρωση από τον κ.  Τσίπρα, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει να ξεκαθαρίσει με απόλυτη σαφήνεια ότι το μέλλον της χώρας δεν νοείται εντός της Ευρωζώνης. Ας δούμε αναλυτικά τις χθεσινές αντιδράσεις των κομμάτων μετά το αδιέξοδο που προέκυψε στο Eurogroup.

Στην ανακοίνωσή του, το «Ποτάμι» ζήτησε από την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η διαπραγμάτευση «δεν είναι για τα τηλεοπτικά παράθυρα και για εσωτερική πολιτική κατανάλωση», αλλά «θα καθορίσει τη ζωή και των παιδιών μας». Και με αυτό το δεδομένο κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να ασχολείται με το «πώς θα βαφτίσει τη συμφωνία ή τι λέξεις θα χρησιμοποιήσει στα ανακοινωθέντα για να είναι όλοι ευχαριστημένοι» και να καταλάβει ότι «η κοινωνία ενδιαφέρεται για την ουσία που είναι η Ελλάδα να μείνει στο κέντρο της Ευρώπης χωρίς λιτότητα αλλά και χωρίς βήματα στο κενό».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε την πρότασή του στον κ. Τσίπρα να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπονοώντας ότι έχει κάθε διάθεση να τον στηρίξει, αλλά και ζητώντας πλέον με επιτακτικό τρόπο να υπάρξει επίσημη ενημέρωση των κομμάτων από τον πρωθυπουργό.

Το ίδιο ακριβώς αίτημα προέβαλε και ο κ. Ευ. Βενιζέλος. «Μετά τα όσα συνέβησαν στο έκτακτο Eurogroup και ενόψει της νέας συνεδρίασης της Δευτέρας περιμένουμε επίσημη και ουσιαστική ενημέρωση από την κυβέρνηση», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον κ. Τσίπρα να αντιληφθεί ότι «δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι επικοινωνιακών εντυπώσεων, αλλά για την ασφαλή πορεία της χώρας. Η Ελλάδα βρίσκεται σ’ ένα σημείο που της επιτρέπει να βγει γρήγορα από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας και να περάσει σε μια νέα φάση πολύ πιο φιλική για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, την ανάπτυξη, την απασχόληση. Δεν πρέπει να χαθεί αυτός ο απτός, άμεσος και εφικτός στόχος. Δεν πρέπει να χαθούν πίσω από τις λέξεις, πράγματα πολύ σημαντικά για τους πολίτες και την οικονομία», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.

Σε διαρκείς αγώνες καλεί το ΚΚΕ

«Tο παιχνίδι των λέξεων για το πώς θα  εμφανίσει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό τη νέα συμφωνία δεν μπορεί να κρύψει την ουσία που είναι ότι και αυτή η συμφωνία με την Ε.Ε. θα περιέχει παλιές και νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις, με ανάπτυξη για το κεφάλαιο, λιτότητα για τον λαό και με στόχο να πληρωθεί ένα δυσβάσταχτο χρέος που δεν δημιούργησαν οι εργαζόμενοι». Αυτή ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο κάλεσε «τον λαό σε διαρκείς αγώνες για κατάργηση των μνημονίων και αντεπίθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Ανακοίνωση, τέλος, εξέδωσε και ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αφού περιέγραψε τους στόχους που καλείται να επιτύχει η κυβέρνηση (αναδιάρθρωση χρέους, ελάφρυνση πλεονασμάτων κ.λπ.) τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να διεξαχθεί σε κάθε περίπτωση δημοψήφισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή