Σε θέσεις μάχης Αντ. Σαμαράς και «κορυφαίοι»

Σε θέσεις μάχης Αντ. Σαμαράς και «κορυφαίοι»

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κίνηση μπαίνουν πλέον οι μηχανές της εσωκομματικής σύγκρουσης στη Νέα Δημοκρατία, μετά το προχθεσινό δείπνο «κορυφής», που αποκάλυψε η «Κ» και είχε ως κεντρικό θέμα την επόμενη ημέρα στο κόμμα μετά την ήττα της 25ης Ιανουαρίου.

Πλέον, ορόσημο για τις εξελίξεις αποτελεί η, προγραμματισμένη για τις 19 Φεβρουαρίου, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, να τεθεί ευθέως ζήτημα ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρά το γεγονός ότι τόσο η διοργανώτρια του δείπνου, κ. Μαριέττα Γιαννάκου, όσο και ο εκ των συμμετεχόντων κ. Κυρ. Μητσοτάκης, με δηλώσεις τους, επεδίωξαν να ρίξουν τους τόνους, η προχθεσινή συνάντηση κορυφής θεωρείται ως η αφετηρία μιας σκληρής εσωκομματικής μάχης με αμφίβολη έκβαση. Από το επιτελείο του κ. Αντώνη Σαμαρά υπήρξε έντονη ενόχληση και διάθεση υποτίμησης. Στενοί συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού σημείωναν ότι η Ν.Δ. είναι ένα καθαρά δημοκρατικό κόμμα, έχει ήδη προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής και, συνεπώς, «οι παρασυναγωγές μόνον κακό κάνουν, ειδικά σε μία κρίσιμη συγκυρία όπου η ηγεσία του κόμματος είναι προσηλωμένη στην προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα για την Ελλάδα». Επί της ουσίας της κίνησης, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για συγκέντρωση στελεχών με ανομοιογένεια θέσεων και αντικρουόμενες στρατηγικές, επιδιώκοντας έτσι να υποβαθμίσουν τη δυναμική της πρωτοβουλίας Γιαννάκου.

Οπως, ωστόσο, πληροφορείται η «Κ», στόχος του δείπνου δεν ήταν, προφανώς, να συμφωνηθεί ποιος θα ηγηθεί μιας προσπάθειας αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά. Αλλωστε, μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν στελέχη που, βάσει σεναρίων ή ανομολόγητων προθέσεων, θα μπορούσαν να είναι διεκδικητές: Νικ. Δένδιας, Κυρ. Μητσοτάκης, Ευρ. Στυλιανίδης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Απ. Τζιτζικώστας, Ντόρα Μπακογιάννη. Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια σύναξη, στην Αθηναΐδα, συμμετείχαν επίσης οι Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Νικ. Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου και οι Ευ. Αντώναρος και Αρ. Σπηλιωτόπουλος, στελέχη που παρά τις διαφορές τους σηματοδοτούν μια σαφή κεντρώα – φιλελεύθερη πολιτική προσέγγιση.

Απόντες ήταν ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης, που εκτιμά ως εθνικά άκαιρη την ανακίνηση του ζητήματος και παράλληλα παραμένει εκτός «ομάδων» διατηρώντας για τον εαυτό του ρόλο μεσολαβητή, και ο κ. Προκ. Παυλόπουλος, που επικαλέστηκε ασθένεια.

Ζητούμενο, το οποίο επετεύχθη σε σημαντικό βαθμό, ήταν μία καταρχήν συμφωνία για άνοιγμα των εσωκομματικών διαδικασιών, σε πλήρη –προφανώς–συνάρτηση και με τις εξελίξεις στο μείζον ζήτημα της διαπραγμάτευσης με την Ευρωζώνη, ζήτημα που ήταν στον πυρήνα των διαβουλεύσεων. Γι’ αυτό τον λόγο, το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη εβδομάδα, όταν και εκτιμάται ότι θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τον «εθνικό χάρτη» και την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την Ε.Ε.

Οπως προειπώθηκε, κομβικές αναμένονται οι δύο συνεδριάσεις της Κ.Ο. και της Πολιτικής Επιτροπής, με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την πρόθεσή της να θέσει ζήτημα ηγεσίας. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, η κ. Μπακογιάννη δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως «ο ..πρώτος Αχαιός που πάτησε στην Τροία», θέτοντας εαυτήν εκτός κούρσας διαδοχής.

Στελέχη της νεότερης γενιάς, αλλά όχι περιοριστικά, τάχθηκαν επίσης υπέρ της ευθείας αμφισβήτησης, ενώ συζητήθηκε και το σενάριο να υπάρξει αντιπροσωπεία (από τους Μαριέττα Γιαννάκου, Ν. Δένδια, Ολγα Κεφαλογιάννη, Σ. Ιωαννίδη) που θα απευθυνθεί στον πρώην πρόεδρο του κόμματος Κ. Καραμανλή, ο οποίος πάντως δεν φαίνεται να μεταβάλλει την απόφασή του να παρεμείνει αμέτοχος. Αντίστοιχη συζήτηση για αντιπροσωπεία προς τον κ. Σαμαρά, προκειμένου να «διευκολύνει» τις εξελίξεις, δεν κατέληξε στο διά ταύτα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποτυπώθηκαν και οι προσωπικές ατζέντες των στελεχών, ενόψει της επόμενης ημέρας, με τον κ. Ευρ. Στυλιανίδη να ζητεί να μην αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού (σ.σ.: εκλογή του προέδρου από τη βάση) και την κ. Ολγα Κεφαλογιάννη να επικρίνει τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη για την επιλογή του να αποδεχθεί θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Η συνάντηση «κινητοποιεί» και στελέχη που δεν συμμετείχαν, όπως ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος που ζήτησε χθες τη σύγκληση του Συνεδρίου της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή