Χωρίς απήχηση οι προτάσεις για αναδιάρθρωση χρέους

Χωρίς απήχηση οι προτάσεις για αναδιάρθρωση χρέους

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα φτάσουν σε συμφωνία τη Δευτέρα εμφανίστηκε ο Γιάννης Μηλιός, στενός οικονομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, σε εκδήλωση χθες στο Ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση είχε ως θέμα την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, με ειδική ενότητα αφιερωμένη στο ελληνικό πρόβλημα.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μηλιός, που τόνισε ότι δεν μιλάει εξ ονόματος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι χρειάζεται μία νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης, με διαφορετικού τύπου αιρεσιμότητα και διαφορετικές προτεραιότητες. Παρουσίασε επίσης την πρότασή του για τη μεταβίβαση των δανειακών υποχρεώσεων όλων των χωρών της Ευρωζώνης για την περίοδο 2015-2020 στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεδομένου του ότι ο Μάριο Ντράγκι μετά βίας επέτρεψε στην Αθήνα την έκδοση επιπλέον 5 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια προς αποφυγήν ασφυξίας, ιδέες σαν αυτές μάλλον ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας – όπως υπονόησαν, με ευγενικές διατυπώσεις, ορισμένοι από τους συνομιλητές του κ. Μηλιού.

Από την πλευρά του, ο Λούντγκερ Σούκνεχτ, γενικός διευθυντής στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, έδωσε το στίγμα των θέσεων της χώρας του απέναντι στο αίτημα για εκ βάθρων επαναδιαπραγμάτευση που έχει καταθέσει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Σούκνεχτ, βετεράνος των διαπραγματεύσεων για τις διαδοχικές διασώσεις της Ελλάδας, αφηγήθηκε πόσο δύσκολο ήταν να πειστεί το Κοινοβούλιο και ο κυβερνητικός εταίρος του CDU να εγκρίνουν τα προγράμματα, σημειώνοντας με νόημα: «Εχουμε κι εμείς ευθύνη απέναντι στους ψηφοφόρους μας».

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης εστίασε σε διαφορετικές προσεγγίσεις για τη βελτίωση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών. Ο Ασόκα Μόντι, καθηγητής στο Princeton και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, με κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα διάσωσης της Ιρλανδίας, επιχειρηματολόγησε υπέρ ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού αναδιάρθρωσης. Βάσει του περιγράμματος της πρότασης που παρουσίασε, η επιδείνωση συγκεκριμένων δεικτών -π.χ. των spreads- θα οδηγούσε σε αυτόματη αναστολή πληρωμών εξυπηρέτησης του χρέους. Αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να συμβαίνει «νωρίς, πριν έλθει η καταστροφή».

O Ερνάν Λορενζίνο, πρέσβης της Αργεντινής στην Ε.Ε. και πρώην υπουργός Οικονομίας, μέσα από το πρίσμα της επώδυνης εμπειρίας της χώρας του μετά τη στάση πληρωμών του 2001, δήλωσε την προτίμησή του για μία διεθνή συνθήκη, την οποία θα εφαρμόζει μία παγκόσμια αρχή που θα έχει την αντίστοιχη εξουσία. Ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούσε το πλαίσιο αυτό.

Ο Μορίτζ Κράμερ, εκτελεστικός διευθυντής αξιολογήσεων δημόσιου χρέους της S&P, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Αργεντινή είναι ειδική περίπτωση, που χρειάστηκε πολύ χρόνο (54 μήνες) για να εξέλθει από καθεστώς πτώχευσης. Οι στάσεις πληρωμών κρατών είναι σπάνιες και τα κράτη συνήθως συνέρχονται ταχέως, είπε.

Ο Ρέζα Μογκαντάμ, πρώην επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ και νυν υψηλόβαθμο στέλεχος της Morgan Stanley, αντέτεινε ότι οι κρατικές χρεοκοπίες, παρότι σπάνιες, έχουν ευρείες συστημικές συνέπειες, δίνοντας το παράδειγμα της Αργεντινής και της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή