Τριήμερο σκληρής και ανοικτής διαπραγμάτευσης

Τριήμερο σκληρής και ανοικτής διαπραγμάτευσης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (μέχρι πρότινος γνωστοί ως Τρόικα) και των ελληνικών εκπροσώπων ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

Σκοπός είναι τις επόμενες τρεις μέρες και μέχρι το  Εurogroup της Δευτέρας οι δύο πλευρές να βάλουν πλέον σε χαρτί τις υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης από το υφιστάμενο πρόγραμμα από την μία και από την άλλη τα μέτρα που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση να αντικαταστήσει. Συγχρόνως να εξεταστεί πόσο είναι το κόστος των ελληνικών προτάσεων και κατά πόσο εκπληρώνουν τους ίδιους δημοσιονομικούς στόχους που υπάρχουν και υπάρχον πρόγραμμα.

Σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο οι στόχοι του προγράμματος παραμένουν οι ίδιοι και φέρνοντας ως παράδειγμα την επίτευξη 3% πρωτογενούς πλεονάσματος δήλωσε ότι “αυτή την στιγμή η συζήτηση γίνεται για την επίτευξη αυτού του στόχου.” Ερωτηθείς τι μπορεί να αλλάξει στο ελληνικό πρόγραμμα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι το πρόγραμμα δεν είναι η Αγία Βίβλος, μπορούν να γίνουν μικρές αλλαγές αλλά  το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος θα παραμείνει το ίδιο. Όπως υπενθύμισε, αλλαγές υπήρχαν συχνά μετά τη διαδικασία των αξιολογήσεων και αυτό είχε γίνει στο παρελθόν και με την Ιρλανδία αλλά  και με την Ελλάδα που άλλαξε τον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων αξίας 50 δις.

Σύμφωνα με τον ίδιο ευρωπαίο αξιωματούχο η οικονομική κατάσταση της χώρας τους τελευταίους δύο μήνες δεν είναι γνωστή καθώς δεν είναι σαφής τα έσοδα και έξοδα του κράτους από τον Δεκέμβριο. Επίσης είναι ξεκάθαρα ότι οι κοινοβουλευτικές εξουσιοδοτήσεις λήγουν στις 28 Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική η ανάγκη για ολοκλήρωση τόσο των τεχνικών συζητήσεων όσο και της πολιτικής συζήτησης στο Eurogroup το συντομότερο δυνατό: «Πολλοί υπουργοί θέλουν απόφαση τη Δευτέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθαρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι αυτή που θα πρέπει να ζητήσει παράταση του προγράμματος.

Όμως όπως είπε χαρακτηριστικά "η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση, εφόσον υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα”.

Σχετικά με την συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ τόνισε ότι πολλά κράτη- μέλη συνεργάζονται με τον διεθνή οργανισμό, όπως και η Ελλάδα μέχρι τώρα. Τόνισε όμως ότι ο ΟΟΣΑ είναι πιο πολύ ένα think tank καθώς δεν χρηματοδοτεί την χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή