Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά με Κ. Καραμανλή

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά με Κ. Καραμανλή

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δραματικές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την Ευρωζώνη ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στη Ν.Δ., η οποία και εξακολουθεί να συνταρσάσεται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιανουαρίου. Ο κ. Αντ. Σαμαράς ανέλαβε χθες την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τον προκάτοχό του κ. Κ. Καραμανλή, τον οποίο άπαντες επικαλούνται ως εγγυητή της ενότητας του κόμματος. Στον απόηχο των αιχμηρών σχολίων και της αμφισβήτησης στο πρόσωπό του, ο κ. Σαμαράς επεδίωξε να στείλει μήνυμα ενότητας και να εκμεταλλευθεί την εμφανή διάθεση του κ. Καραμανλή να αποτρέψει εξελίξεις που θα δοκίμαζαν την ενότητα της Ν.Δ. Πληροφορίες για τη στιχομυθία των δύο ανδρών δεν διέρρευσαν, ωστόσο όλο το τελευταίο διάστημα ο κ. Καραμανλής –προς τον οποίο προσφεύγουν τα περισσότερα στελέχη της Ν.Δ.– εμφανίζεται να σημειώνει ότι είναι ανοικτός σε κριτική για το ιδεολογικό στίγμα ή τις κυβερνητικές αστοχίες, όχι όμως και για την αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά, σύμφωνα με στελέχη που τον συνάντησαν, ως άκαιρη τη σχετική συζήτηση, ενώ αποκρούει εμφατικά κάθε σενάριο δικής του εμπλοκής.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η επιλογή του κ. Καραμανλή να αναβληθεί η προγραμματισμένη για την Παρασκευή και, εκ νέου, για χθες συνάντηση με την κ. Μαριέττα Γιαννάκου, που διοργάνωσε το δείπνο των «14» με το οποίο άνοιξε η αυλαία της εσωκομματικής έντασης, είναι ενδεικτική των προθέσεών του. Γι’ αυτό άλλωστε ουδέποτε υλοποιήθηκε και η ιδέα της τετραμελούς αντιπροσωπείας (Μαριέττα Γιαννάκου, Ν. Δένδιας, Ολγα Κεφαλογιάννη, Σ. Ιωαννίδης) που θα επισκεπτόταν τον πρώην πρωθυπουργό με, προφανές, αίτημα την εμπλοκή του στα εσωκομματικά.

Την ίδια στιγμή, υπό το βάρος των χθεσινών εξελίξεων, η αναβολή της προγραμματισμένης για την Πέμπτη κρίσιμης συνεδρίασης της Κ.Ο. της Ν.Δ. μοιάζει το πλέον πιθανό σενάριο. Υπέρ της αναβολής έχουν ήδη ταχθεί ο γραμματέας της Κ.Ο. Γ. Πλακιωτάκης, οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Νικ. Κακλαμάνης, καθώς και, εκ μέρους των ευρωβουλευτών, η Μαρία Σπυράκη. Η αναβολή μοιάζει ιδανική λύση για την προσωρινή εκτόνωση της έντασης στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Αναβολή και στο δείπνο

Σε αυτό το κλίμα, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η απόφαση των «14» για αναβολή του δεύτερου, εν σειρά, δείπνου που προγραμματιζόταν για απόψε, όχι στην Αθηναΐδα αλλά στην οικία της κ. Μπακογιάννη. Παραμένει άγνωστο αν προς αυτήν την εξέλιξη επηρέασε ο κ. Καραμανλής ή αρκούσαν οι δραματικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Πάντως και μεταξύ των «14» υπήρχαν διαφοροποιήσεις καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης εμφανιζόταν αρνητικός για επανάληψη του δείπνου –ειδικά υπό τις υπάρχουσες συγκυρίες– ενώ και η κ. Κεφαλογιάννη δεν έκρυψε, δημοσίως, τον προβληματισμό της για την εικόνα διάσπασης της Ν.Δ.

Αντιθέτως, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι ζυμώσεις του κ. Σαμαρά και του στενού επιτελείου που τον πλαισιώνει στα γραφεία της Συγγρού (Χρ. Λαζαρίδης, Δ. Σταμάτης, Στ. Παπασταύρου, Γ. Μουρούτης) με βουλευτές και στελέχη προς συγκρότηση «γραμμής άμυνας και αντεπίθεσης» έναντι των αμφισβητιών. Στελέχη της ηγετικής ομάδας έχουν ζητήσει από βουλευτές δημόσιες παρεμβάσεις στήριξης του κ. Σαμαρά, κάτι που έπραξαν χθες οι Αννα Ασημακοπούλου και Γερ. Γιακουμάτος και τις προηγούμενες ημέρες οι Μαν. Κεφαλογιάννης, Αδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης, με τους δύο τελευταίους να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της υποστήριξης του κ. Σαμαρά. Στον αντίποδα, η κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά κάλεσε τον κ. Σαμαρά «να διευκολύνει, παραιτούμενος». Τα βλέμματα έχουν στραφεί σε δείπνο που διοργανώνει απόψε ο κ. Ν. Μηταράκης στο Θησείο. Αν και το δείπνο επιχειρήθηκε να θεωρηθεί «αντίμετρο» σε αυτό της κ. Γιαννάκου, ο βουλευτής Χίου το αρνείται. Πάντως, πολλοί είναι οι βουλευτές που αποφάσισαν να βγουν εκτός «δείπνων». Από τον θεωρούμενο ως ευνοούμενο του κ. Σαμαρά Βασ. Κικίλια που σημείωσε πως ό,τι είναι να πει θα το κάνει στην Κ.Ο., μέχρι τους κ. Κ. Αχ. Καραμανλή, Γ. Κουμουτσάκο, Κ. Τσιάρα που αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στο δείπνο του κ. Μηταράκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή