Βαρουφάκης: Ετοιμοι για έντιμη συμφωνία τις επόμενες ημέρες

Βαρουφάκης: Ετοιμοι για έντιμη συμφωνία τις επόμενες ημέρες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν και μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι θετική και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, εμφανίσθηκε χθες, λίγο μετά το «ναυάγιο» του Eurogroup και το τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ προς την Αθήνα, ο κ. Γ. Βαρουφάκης, ενώ κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι οι Δημοκρατίες διαχρονικά απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, του παρουσίασε ένα προσχέδιο συμφωνίας, «το οποίο θα ήμουν περισσότερο από ευτυχής να υπογράψω» όπως πρόσθεσε.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, το κείμενο αυτό έκανε αναφορά σε υποβολή από την ελληνική κυβέρνηση αιτήματος για τετράμηνη παράταση της δανειακής συμφωνίας, προκειμένου στο διάστημα αυτό να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για ένα νέο «συμβόλαιο» μεταξύ Ελλάδας και εταίρων. Στο διάστημα αυτό, η Κομισιόν θα παρείχε τεχνική βοήθεια για επιτάχυνση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα θα επαναλάμβανε τις δεσμεύσεις της να τιμήσει τις υποχρεώσεις της, να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες, να μην προχωρήσει σε πράξεις που θα επιφέρουν εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και δεν θα έκανε κάτι που θα μπορούσε να διαταράξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πρόσθεσε. Είπε, επίσης, ότι αυτό που ζήτησε η ελληνική πλευρά ήταν να μην υπάρξουν άλλα μέτρα ύφεσης, π.χ. επιπλέον μειώσεις σε συντάξεις, αύξηση ΦΠΑ σε τουριστικές περιοχές.

Ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, το κείμενο αυτό δεν έφτασε ποτέ στο Eurogroup, αντικαταστάθηκε από ένα άλλο, που παρουσιάσθηκε στη συνεδρίαση και το οποίο πήγαινε ακόμα πιο πίσω και από την όποια πρόοδο είχε σημειωθεί την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του Εurogroup και της Συνόδου. Ειδικότερα, το κείμενο αυτό, πρόσθεσε, εμπεριείχε αναφορά σε επέκταση του τρέχοντος προγράμματος ως έχει και παροχή μιας ασαφούς «ευελιξίας». Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα απέδιδαν την αντικατάσταση του κειμένου σε γερμανικό δάκτυλο, μιλώντας ευθέως για παρέμβαση Σόιμπλε. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κύκλοι της Κομισιόν έλεγαν ότι δεν παρουσιάσθηκε ποτέ έγγραφο προσχέδιο από τον κ. Μοσκοβισί, απλά έγινε μια συζήτηση με ανταλλαγή ιδεών.

Ο κ. Βαρουφάκης από την πλευρά του μίλησε για αδυναμία συμφωνίας πάνω στο κείμενο που παρουσιάστηκε από τον κ. Ντάισελμπλουμ: «θα ήταν αδύνατον να το υπογράψουμε» τόνισε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που πιστεύει ότι έχει αποτύχει, έχει δημιουργήσει ανθρωπιστική κρίση και κατέστησε πιο δύσκολο το περιβάλλον για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ενώ βύθισε τη χώρα σε μια περιδίνηση αποπληθωρισμού. «Η κυβέρνησή μας έχει εκλεγεί για να αλλάξει αυτό το πρόγραμμα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να κάνουμε τα πάντα για μια έντιμη συμφωνία τις επόμενες ημέρες, αλλά όχι να εφαρμόσουμε μέτρα που θα ενισχύσουν την ανθρωπιστική κρίση». Απαντώντας σε ερώτηση για το τελεσίγραφο που ετέθη από τους εταίρους, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίσθηκε βέβαιος ότι αυτό θα αποσυρθεί τις επόμενες ημέρες και ότι μέσα από τις διαβουλεύσεις θα βρεθεί η ζητούμενη διατύπωση, που θα αποτελέσει για τις δύο πλευρές μια έντιμη συμφωνία, προκειμένου να προχωρήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή