Το παρασκήνιο ματαίωσης του διαγγέλματος

Το παρασκήνιο ματαίωσης του διαγγέλματος

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ματαίωση του διαγγέλματος του πρωθυπουργού για την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας ήλθε ως αποκορύφωμα τριήμερων συγκρουσιακών διεργασιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκρουση άρχισε ήδη από το βράδυ της Παρασκευής και τη μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εκεί εκδηλώθηκε από «τους λαφαζανικούς» έντονη δυσαρέσκεια για δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορούσε τη σύνθεση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Σε υψηλούς τόνους, οι έχοντες ενστάσεις υπουργοί επισήμαναν ότι βρέθηκαν προ τετελεσμένων και, χωρίς να αναφερθούν σε ονόματα, μίλησαν για πρόσωπα που ταυτίζονται με την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο, θέτοντας το ερώτημα «πώς μπορούν οι ίδιοι άνθρωποι να παρουσιάζονται σήμερα ως εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας απεμπλοκής από τα Μνημόνια;». Προσέθεσαν, επίσης, ότι η πορεία των προσώπων αυτών χαρακτηρίζεται από υλοποίηση ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε άλλες χώρες, όπου εργάσθηκαν ως εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Ο κ. Γ. Βαρουφάκης πήρε τον λόγο και δήλωσε ότι, προφανώς, οι επικρίσεις αφορούν την κ. Ελενα Παναρίτη, την οποία και υπερασπίσθηκε ως απολύτως δική του επιλογή.

Σε εξίσου υψηλούς τόνους διατυπώθηκαν ενστάσεις για δείγματα υποχώρησης της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Η κριτική αφορούσε τις πληροφορίες ότι η ελληνική πλευρά είχε αποδεχθεί προσχέδιο συμπερασμάτων με αναφορά σε «επέκταση και τροποποίηση του τρέχοντος προγράμματος». «Δηλαδή, δεχόμαστε επέκταση του Μνημονίου;», ήταν το σχόλιο.

Η ενημέρωση, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ότι στο Κυβερνητικό Συμβούλιο συμφωνήθηκε να επιδιωχθεί συμφωνία στη βάση ενός συμβιβασμού που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τον σκληρό πυρήνα του προγράμματός της φαίνεται ότι δεν ικανοποίησε πλήρως. Ετσι, ο κ. Παν. Λαφαζάνης έσπευσε με συνέντευξή του στο ΑΠΕ να μιλήσει για συμφωνία «που θα είναι απόλυτα συμβατή με το πρόγραμμα που ενέκρινε ο λαός και θα διατηρεί αυτούσιο τον ενιαίο χαρακτήρα και τον ριζοσπαστικό προσανατολισμό του» και να τονίσει ότι «αν οι λεγόμενοι εταίροι επιμείνουν σε παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, δηλαδή του αμαρτωλού Μνημονίου, τότε συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει».

Η πληροφορία το πρωί της Κυριακής ότι ο κ. Τσίπρας επρόκειτο το ίδιο βράδυ να ανακοινώσει τον υποψήφιο ΠτΔ εξελήφθη από την εσωκομματική αντιπολίτευση ως μία ακόμη προσπάθεια διαμόρφωσης τετελεσμένων. Στη συνεδρίαση της Πολ. Γραμματείας κατεγράφησαν αντιδράσεις στο γεγονός ότι ενώ το θέμα δεν συζητήθηκε σε κανένα όργανο, φερόταν ως οριστική η επιλογή του κ. Δημ. Αβραμόπουλου. Ο κ. Λαφαζάνης έσπευσε στο Μαξίμου, έθεσε στον κ. Τσίπρα θέμα τετελεσμένου, καθιστώντας σαφές ότι θα υπάρξει σφοδρή αντίδραση αν προχωρήσει η ανακοίνωση. Η ενδοκυβερνητική και εσωκομματική αντιπολίτευση ξεκαθάρισαν ότι συναρτούν την επιλογή υποψηφίου για την Προεδρία με τα αποτελέσματα του χθεσινοβραδινού Eurogroup και ότι δεν θα διευκολύνουν τον κ. Τσίπρα να φανεί ότι περνούν οι δικές του επιλογές και στα δύο μέτωπα – αυτό της διαπραγμάτευσης, όπου θεωρούν ότι διακρίνεται διάθεση συμβιβασμού και εκείνο της προεδρικής εκλογής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή