ΠΑΣΟΚ: Η χώρα πηγαίνει πλησίστια σε Μνημόνιο 3

ΠΑΣΟΚ: Η χώρα πηγαίνει πλησίστια σε Μνημόνιο 3

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους της, θα έχει σήμερα στις 14.00 ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά επέλεξε να ακολουθήσει τη θεσμική οδό ενημέρωσης από τον πρωθυπουργό, λαμβάνοντας και με αυτό τον πρακτικό τρόπο αποστάσεις από τον κ. Αντ. Σαμαρά ο οποίος προχθές το βράδυ έσπευσε να ζητήσει εναρμόνιση των «φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων». Πέρα, ωστόσο, από την εμφανή προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να απομακρυνθεί όσο περισσότερο γίνεται από τη Ν.Δ. και τον κ. Σαμαρά, κόβοντας οριστικά τις γέφυρες με το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να συνομιλήσει με τον κ. Τσίπρα προκειμένου να του μεταφέρει και τις δικές του εμπειρίες από τη διαπραγμάτευση των προηγούμενων ετών.

Παράλληλα, η Χαρ. Τρικούπη ασκεί σφοδρή κριτική στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, καθώς εντοπίζει πως «πηγαίνει πλησίστια σε Μνημόνιο 3, φωνάζοντας ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση, ενώ η προηγούμενη “ενδοτική” κυβέρνηση πήγαινε τη χώρα εκτός Μνημονίου σε καθεστώς προληπτικής πιστωτικής γραμμής». Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος σχολίασε χθες το μεσημέρι ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί μεν να στηρίξει τη διαπραγμάτευση, σημείωσε δε ότι «παρατηρεί πως η κυβέρνηση “εκλιπαρεί” τους εταίρους για αλλαγή ορισμένων λέξεων» στο προσχέδιο κείμενου της συμφωνίας. Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης την οποία δέχεται η κυβέρνηση συνιστά στην πράξη παράταση του Μνημονίου, έννοιες που περιγράφει ως ταυτόσημες.

Κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη τόνιζαν ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης, έως αυτή τη στιγμή, τη φέρνουν αρκετά βήματα πίσω από το σημείο που βρίσκονταν οι διαπραγματεύσεις στις 29 Δεκεμβρίου, όταν και διαλύθηκε η Βουλή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι ίδιες πηγές καταλογίζουν, επίσης, στην κυβέρνηση υπαναχώρηση από τις προεκλογικές θέσεις στο ζήτημα του χρέους και επισημαίνουν ότι η διεκδίκηση ενός προγράμματος-γέφυρας ακυρώνει τις θετικές πτυχές του προηγούμενου προγράμματος (δηλαδή τις υπολειπόμενες δόσεις) και οδηγεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε υπερεξάρτηση από την ΕΚΤ, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή