Aντιδράσεις από βουλευτές της Πλατφόρμας

Aντιδράσεις από βουλευτές της Πλατφόρμας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χλιαρό χειροκρότημα με το οποίο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκαν τη φράση του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «προτείνω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να ψηφίσει αύριο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο» αποτυπώνει τον προβληματισμό πολλών εξ αυτών για τη συγκεκριμένη επιλογή.

Η κυρίαρχη φημολογία, από νωρίς χθες το πρωί, ότι η επιλογή του κ. Τσίπρα θα είναι, τελικά, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε οξύνει τα πνεύματα. Βουλευτές, εισερχόμενοι στην αίθουσα της Γερουσίας όπου συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα από κοινού με την Πολιτική Γραμματεία, έσπευδαν να προεξοφλήσουν ότι μια τέτοια πρόταση θα κατέγραφε απώλειες στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Το μήνυμα αυτό φαίνεται ότι εισέπραξε τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Τσίπρας και δεν θέλησε να διακινδυνεύσει μια κοινοβουλευτική «ήττα» στα πρώτα βήματα της κυβέρνησής του. Επιπλέον, στενός συνεργάτης του τόνιζε ότι «ο πρωθυπουργός ξέρει ότι θα πρέπει να δώσει μάχη για να περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα την όποια συμφωνία επιτύχει με τους εταίρους και δεν θέλησε μια μάχη και σήμερα».

Βεβαίως, οι αντιδράσεις δεν έλειψαν και μάλιστα διατυπώθηκαν από όλες τις πτέρυγες του κόμματος. Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικεφαλής της κυρίαρχης τάσης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι για τον ίδιο η επιλογή του κ. Παυλόπουλου δεν διαφέρει από εκείνη του κ. Αβραμόπουλου, για τον οποίο είχε επίσης αντιδράσει. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν επιδίδεται σε ανθρωποφαγία, ενώ σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ανέφερε «μακάρι να εισακουγόμουν σε όσα λέω».

Η στάση του κ. Λαφαζάνη αντικατοπτρίζει τις τοποθετήσεις όλων των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας. Ενδεικτικά, ο κ. Στάθης Λεουτσάκος, αφού ανέφερε ότι εκτιμά τη δημόσια παρουσία του κ. Παυλόπουλου, πρόσθεσε ότι σε συνάφεια με το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών, θα έπρεπε να γίνει μια επιλογή με άλλα χαρακτηριστικά, πιο κοντά στο αίτημα των πολιτών για αλλαγή στο πολιτικό τοπίο.

Ο βουλευτής Καστοριάς Βαγγέλης Διαμαντόπουλος τόνισε στην εισήγησή του ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία να αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας προερχόμενος από την Αριστερά, εκφράζοντας με την τοποθέτησή του τις σκέψεις πολλών βουλευτών, οι οποίοι ανέμεναν να ακούσουν μια τέτοια επιλογή από τον κ. Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες δεν συνέτειναν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ρούντι Ρινάλντι έθεσε, επίσης, το θέμα της επιλογής σε αυτή τη βάση, επιμένοντας και αυτός ότι θα έπρεπε η επιλογή να είναι από τον χώρο της Αριστεράς, ενώ έθεσε και θέμα διαδικασίας, καθώς ο ίδιος και άλλα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας θεωρούν ότι το θέμα έπρεπε να περάσει από τα κομματικά όργανα για τη λήψη απόφασης και να μην τεθεί ως ανακοίνωση από τον πρόεδρο του κόμματος.

Ο «πασοκογενής» κ. Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε ότι θα προτιμούσε έναν «πιο προοδευτικό Πρόεδρο», για να προσθέσει ότι «θα συμμορφωθούμε με την επιλογή που έγινε». Τελικά, η τάση να γίνει σεβαστή η επιλογή του κ. Τσίπρα φαίνεται ότι κυριάρχησε και λειτούργησε προς κατευνασμό των αντιδράσεων. Δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που, έχοντας εκφράσει τη διαφωνία τους, εξερχόμενοι της αίθουσας ανέφεραν ότι «είπαμε ό,τι είχαμε να πούμε, από αύριο έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας», προεξοφλώντας ότι στη σημερινή ψηφοφορία δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις.

Στο πνεύμα αυτό, οι σκέψεις από τις πιο αριστερές πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ να θέσουν την πρόταση σε ψηφοφορία ή να καταθέσουν τις ενστάσεις του σε κείμενο τελικά δεν υλοποιήθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή