CNBC: «Μπορεί ο “επαναστάτης” πρωθυπουργός να σώσει την Ελλάδα;»

CNBC: «Μπορεί ο “επαναστάτης” πρωθυπουργός να σώσει την Ελλάδα;»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ερώτημα κατά πόσο ο νέος «επαναστάτης» πρωθυπουργός της Ελλάδας μπορεί να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία θέτει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Οπως αναφέρεται σε αυτό ο Αλέξης Τσίπρας λέει στους πολίτες ακριβώς αυτό που θέλουν να ακούσουν. Οτι δηλαδή η εποχή της λιτότητας έχει παρέλθει, η διαφθορά θα εξαλειφθεί και η νέα κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί τους αυστηρούς όρους που καθορίζονται από τους πιστωτές.

Αν και οι Έλληνες ανησυχούν για τις εξελίξεις φαίνεται πως αρέσκονται σε αυτό που ακούν. Αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο Τσίπρας απολαμβάνει της αποδοχής του κόσμου σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 80%.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις Τσίπρα και Βαρουφάκη είναι κάπως επιθετικές ίσως και κάπως απρόσεκτες, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για σίγουρη αποτυχία. «Παίζουν ένα παιχνίδι πόκερ υψηλού κινδύνου» δηλώνει ο Μάριος Ευρυβιάδης, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο.

«Είναι ο αρχηγός μιας εξέγερσης με αρχές», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Νικόλας Κατσίμπρας, λέκτορας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Θέλει να σηκωθεί και να “γκρεμίσει” το κατεστημένο. Αυτό νομίζει ότι κάνει τουλάχιστον, αλλά υπάρχει μια διαφορά με το κατά πόσο πράγματι το πετυχαίνει», συμπληρώνει.

Πάντως, οι Έλληνες δεν φαίνεται να ενοχλούνται. Είναι ευτυχείς που κάποιος φαίνεται να "τη λέει" στους Ευρωπαίους. Ενδεικτική η μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών σε ένδειξη συμπαράστασης στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του.

«Ο κόσμος το λατρεύει αυτό γιατί ένιωθε ταπεινωμένος», δηλώνει ο διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή» κ. Αλέξης Παπαχελάς. «Τούς αρέσει που υψώνει τη φωνή του ενάντια στους Γερμανούς και τις Βρυξέλλες».

Σε όσους τον παρομοιάζουν με τον Ανδρέα Παπανδρέου ο κ. Παπαχελάς υποστηρίζει ότι «δεν έχει την εκρηκτική προσωπικότητά του, αλλά ακούγεται σαν αυτόν».  Εξάλλου, προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είναι ήπιων τόνων και κάποιος που υπολογίζει καλά την επόμενη κίνησή του. Δεν είναι τόσο αυθόρμητος».

Σχολιάζοντας τις κινήσεις Τσίπρα και Βαρουφάκη ο καθηγητής οικονομικών από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Νικόλας Οικονομίδης, κάνει λόγο περισσότερο για ένα σόου, παρά για κάτι ουσιαστικό.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Βαρουφάκης υποδύεται τον Ρόμπιν και ο Τσίπρας τον Μπάτμαν. Προς το παρόν όμως ο Ρόμπιν φαίνεται να προσελκύει τη μεγαλύτερη προσοχή.

Παρόλα αυτά ο καθηγητής Ρόμπερτ Μποντέμπο από την επιχειρηματική σχολή του Κολούμπια προβλέπει ότι ο Βαρουφάκης δεν θα μείνει για πολύ καιρό στο προσκήνιο. «Αν ήμουν ο Βαρουφάκης δεν θα άφηνα τη δουλειά μου. Θα είναι αυτός που θα θυσιαστεί, καθώς ο Τσίπρας θα τον κατηγορήσει αν αποτύχει το σχέδιο», λέει χαρακτηριστικά.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο συγγραφέας Μαικ Μάιατ ο οποίος αναφέρει ότι «προς το παρόν η Ελλάδα βρίσκεται στα χέρια ενός ικανού αν και άπειρου πολιτικού.

«Είναι πιστός στις αξίες του και ένας ηγέτης με όραμα και σχέδιο.  Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει αυτά που υπόσχεται», καταλήγει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή