Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια διεξοδική συζήτηση, που θα επιτρέψει να αρθούν τα σημαντικά εμπόδια που εξακολουθούν να υφίστανται για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους και στη συμπαράσταση «φίλιων» δυνάμεων προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση προσερχόμενη στο σημερινό Eurogroup, έχοντας διαμηνύσει από χθες ότι «δεν πρόκειται να κάνει δεκτά τελεσίγραφα».

Ωστόσο, τα δεδομένα διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά πιεστικό περιβάλλον, ιδιαίτερα αναφορικά με τη συνέχιση χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, που είναι και ο ισχυρότερος μοχλός πίεσης που διαθέτουν οι συνομιλητές της Αθήνας. Για την εκτόνωση της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, καθώς, όπως ανέφερε στενός συνεργάτης του, το Βερολίνο έθεσε ζήτημα «διευκρινίσεων επί του εγγράφου που απέστειλε η κυβέρνηση». Η τηλεφωνική επικοινωνία διήρκεσε 50 λεπτά και από το Μέγαρο Μαξίμου έκαναν λόγο για «πολύ εποικοδομητική και θετική συνομιλία, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης». Τόνιζαν, μάλιστα, πως το γεγονός και μόνον ότι πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία δείχνει διάθεση να συζητηθούν τα εκκρεμή θέματα και να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα είχε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος επικοινώνησε, επίσης, με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης διαύλων για υπέρβαση των εμποδίων.

Η χθεσινή ημέρα εξελίχθηκε σε παιχνίδι για γερά νεύρα και η κυβέρνηση, όσο και αν ανέμενε ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το Βερολίνο θα επιμείνει σε σκληρή γραμμή, δεν περίμενε την απόλυτη και κατηγορηματική απόρριψη που εκφράστηκε από την πλευρά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έναντι του ελληνικού αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Βελτιωμένη εκδοχή

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούσαν ότι το κείμενο που απέστειλαν προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και είχε «προεγκριθεί», έπειτα από συνεννοήσεις με τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, είχε λάβει την προέγκριση και της Γερμανίας. Επρόκειτο για μια βελτιωμένη εκδοχή του αρχικού κειμένου που συνέταξε η κυβέρνηση νωρίς την Τετάρτη, αλλά της διαμηνύθηκε ότι δεν επρόκειτο να περάσει και έπρεπε να γίνουν αλλαγές.

Η κυβέρνηση εξέλαβε την απόρριψη του κ. Σόιμπλε, που ήταν σε αντιδιαστολή με την Κομισιόν, η οποία θεώρησε το κείμενο μια καλή βάση για συζήτηση, ως καταφανή προσπάθεια να τορπιλισθεί το κλίμα ενόψει του σημερινού Eurogroup. Ετσι, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να σχολιάσει ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα φανεί, τελικά, ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι. «Αν υπάρξει άρνηση της προεργασίας που έχει γίνει, τότε ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να σχολιάσει και τη γερμανική τοποθέτηση στο χθεσινό Euroworking Group, όπου το Βερολίνο εμφανίσθηκε ανυποχώρητο έναντι των θέσεών του για αίτημα από ελληνικής πλευράς για παράταση του τρέχοντος προγράμματος, και χαρακτήρισε την ελληνική επιστολή «Δούρειο Ιππο», με τον οποίο επιδιώκεται εξασφάλιση χρηματοδότησης χωρίς συνέχιση του προγράμματος. Η Αθήνα χαρακτήρισε το γερμανικό ΥΠΟΙΚ «”Δούρειο Ιππο” όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή