ΠΑΣΟΚ: Ολοταχώς προς Μνημόνιο 3

ΠΑΣΟΚ: Ολοταχώς προς Μνημόνιο 3

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταστροφή από την προεκλογική ρητορική της, η οποία βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας, αποδίδουν στην κυβέρνηση από τη Χαρ. Τρικούπη. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν χθες ότι η κυβέρνηση «έκανε την απόλυτη τούμπα με τρόπο άγαρμπο και βλαπτικό για τα συμφέροντα της χώρας». Στη Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι η τελευταία συμφωνία στο Eurogroup οδηγεί μετά τον Ιούλιο σε Μνημόνιο 3, σε πλήρη αντίθεση με τον προεκλογικό στόχο της χώρας που ήταν η σταδιακή μετάβαση «στο πολύ πιο άνετο καθεστώς της προληπτικής πιστωτικής γραμμής».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το email Βαρουφάκη «προς την τρόικα που τώρα λέγεται “οι θεσμοί”» αφορά την παραμονή στο Μνημόνιο, ενώ το mail Χαρδούβελη που άπαντες «λιθοβολούσαν» οδηγούσε στην έξοδο από αυτό. Οι επιτελείς του κ. Ευ. Βενιζέλου επιτίθενται στον κ. Γ. Βαρουφάκη, κατηγορώντας τον ότι «υποχωρεί αισθητά σε σχέση με τις “κόκκινες γραμμές” της προηγούμενης κυβέρνησης που είχε θέσει πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ». Και αναφέρουν, ενδεικτικά, το καθεστώς ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και νησιά, το ζήτημα των 100 δόσεων, τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της α΄ κατοικίας, τις ομαδικές απολύσεις και τη μείωση των συντάξεων.

Στο σχόλιο της Χαρ. Τρικούπη χρησιμοποιούνται ειρωνικοί τόνοι για τη «μετονομασία της τρόικας σε “θεσμούς”», την οποία, όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση αντάλλαξε με τη συγγραφή του Μνημονίου, «αντί να κάνουν τη δουλειά αυτή τα τεχνικά κλιμάκια». Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις που έκανε χθες, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κάρ. Παπούλια. Αναφερόμενος στο email του κ. Βαρουφάκη προς το Eurogroup, είπε ότι όσα αναφέρονται στο συγκεκριμένο έγγραφο «δεν έχουν καμία σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις. Δηλαδή με προεκλογικά ψέματα και ψευδαισθήσεις». Από τη Χαρ. Τρικούπη τονίζουν, επίσης, ότι το email του κ. Βαρουφάκη δεν συνεγράφη δίχως νωρίτερα να λάβει την άδεια των δανειστών. Ανέφεραν ενδεικτικά ότι αυτό «πριν σταλεί επισήμως, είχε τεθεί υπ’ όψιν των “θεσμών” και προεγκριθεί από την τρόικα», παραπέμποντας σε επίσημη ανακοίνωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις και του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί.

Αργότερα, από τη Χαρ. Τρικούπη εξαπέλυσαν επίθεση εκ νέου στο Μαξίμου για τις διαρροές του κυβερνητικού επιτελείου που αφορούσαν τη στάση της αντιπολίτευσης στην επιστολή του κ. Βαρουφάκη, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο ευρωπαϊκό μέτωπο. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «προβάλλει ένα απεχθές αντιδημοκρατικό πρόσωπο με πούδρα εθνικιστικού (πλέον) ριζοσπαστισμού», καθώς, όπως λένε, «δεν απαντά επί της ουσίας, αλλά αλαζονικά λέγοντας “αυτοί δεν δικαιούνται να μιλούν”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή