Γιατί ο Αβραμόπουλος δεν «πήγε» στην Προεδρία

Γιατί ο Αβραμόπουλος δεν «πήγε» στην Προεδρία

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιος επίδοξος μελλοντικός βιογράφος του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ανατρέχοντας στο προσωπικό αρχείο του Ελληνα επιτρόπου, ενδέχεται να εντοπίσει μια ευχαριστήρια ομιλία – διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου 2015 και να μην μπορεί να την αντιστοιχίσει με κάποιο γεγονός. Οι φήμες θέλουν τον κ. Αβραμόπουλο να είχε ετοιμάσει το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, αναμένοντας από λεπτό προς λεπτό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τον ανακοινώσει ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μήνυμα με το οποίο, αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, θα απευθυνόταν προς τους πολίτες αποδεχόμενος την υποψηφιότητα. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε βεβαιώσει τον κ. Αβραμόπουλο ότι αποτελούσε την επιλογή του, την οποία και επρόκειτο εντός της ημέρας να ανακοινώσει.

Ηδη από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τον περασμένο Δεκέμβριο, η πληροφορία ήταν ότι, εφόσον η χώρα οδηγούνταν σε εκλογές και τις κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση του κ. Τσίπρα θα ήταν ο κ. Αβραμόπουλος. Αμέσως μετά τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε στους στενούς συνεργάτες του ότι η επιλογή του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας θα σηματοδοτεί άνοιγμα στην Κεντροδεξιά και εκείνοι έσπευδαν να τονίσουν προς τους συνομιλητές τους ότι «ο Αβραμόπουλος μας φέρθηκε πολύ καλά όταν ήταν υπουργός», υπενθυμίζοντας ότι η πόρτα του στο υπουργείο Εξωτερικών αρχικά και στο Αμυνας, ακολούθως, ήταν πάντοτε ανοιχτή για τον κ. Τσίπρα και του είχε δοθεί όποια συνδρομή είχε ζητήσει, ενημερωτική και υπηρεσιακή, στα πρώτα ανοίγματά του προς το εξωτερικό.

Αμέσως μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ελληνα επίτροπο για τις προθέσεις του. Μάλιστα, συζήτησαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις από τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, και συμφώνησαν να κινηθούν από κοινού για να κατευνάσουν τις όποιες ανησυχίες. Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τις Βρυξέλλες ότι έχει γίνει συζήτηση να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι, εφόσον αυτή διατυπωθεί και επισήμως, δεν μπορεί να αρνηθεί. Στενοί συνεργάτες του ανέφεραν ότι οι όποιοι ενδοιασμοί του κ. Γιουνκέρ είχαν καμφθεί από νωρίς και δεν επηρέασαν την τελική απόφαση του κ. Τσίπρα.

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής ο κ. Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος δήλωσε ότι τις όποιες αποφάσεις για το θέμα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανακοίνωνε σε λίγο ο πρωθυπουργός, ενώ λίγο αργότερα γινόταν γνωστό ότι ο ίδιος κατέθεσε ως δική του πρόταση την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Στο Μαξίμου κατέφθασε συνεργείο της ΝΕΡΙΤ και όλοι ανέμεναν το πρωθυπουργικό διάγγελμα, μετά το πέρας συνάντησης που είχε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εξήλθε του Μαξίμου εμφανώς εκνευρισμένος και σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους ουσιαστικά προανήγγειλε τη ματαίωση του διαγγέλματος, όπως και έγινε.

Οι πρώτες προειδοποιητικές βολές προς τον κ. Τσίπρα ότι η επιλογή Αβραμόπουλου συναντούσε σφοδρές εσωκομματικές αντιδράσεις είχαν διατυπωθεί με αρθρογραφία λίγες ημέρες νωρίτερα, αλλά θεωρήθηκαν μεμονωμένες φωνές, που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το πρωί της περασμένης Κυριακής, ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έγινε δέκτης σφοδρών επικρίσεων, τόσο για τον τρόπο επιλογής του υποψηφίου Προέδρου, που δεν πέρασε από τα κομματικά όργανα, όσο και για το πρόσωπο που επελέγη. Ο κ. Λαφαζάνης, το ίδιο απόγευμα, κατέστησε σαφές στον κ. Τσίπρα ότι μια ψηφοφορία με υποψήφιο τον κ. Αβραμόπουλο θα είχε σημαντικές απώλειες από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και την επομένη, με τον κ. Τσίπρα, ωστόσο, να ενημερώνει τον κ. Αβραμόπουλο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι θα καταφέρει να τις υπερβεί και θα τον ανακοινώσει ως υποψήφιο. Ηδη, ωστόσο, είχε αρχίσει να συζητά με τους συνεργάτες του εναλλακτικές. Με δεδομένη την απόφασή του για κεντροδεξιό υποψήφιο, το όνομα του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, που βρισκόταν στο τραπέζι ως εναλλακτική από νωρίς και μάλιστα φέρεται να είχε συζητηθεί και μεταξύ των κ. Τσίπρα και Κώστα Καραμανλή, άρχισε να κερδίζει πόντους. Το απόγευμα της Τρίτης ανακοινώθηκε από τον κ. Τσίπρα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, που αντέδρασαν με χλιαρό χειροκρότημα, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή πίστευαν ότι ο πρωθυπουργός θα άλλαζε γνώμη και θα πρότεινε υποψήφιο προερχόμενο από την Αριστερά. Ο κ. Αβραμόπουλος, που δεν είχε ενημερωθεί για την αλλαγή πλάνων, δεν κρύβει, μέσω συνεργατών του, τη μεγάλη ενόχληση για τους χειρισμούς και, κυρίως, για το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή λάμβανε διαβεβαιώσεις ότι δεν έχει αλλάξει κάτι…

Το «όνειρο» για αριστερό Πρόεδρο

«Χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία να αποκτήσει η χώρα πρόεδρο από την Αριστερά». Με τη φράση αυτή, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους αμέσως μετά την ανακοίνωση του κ. Τσίπρα ότι επελέγη ως υποψήφιος ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Το αίτημα για υποψήφιο από την Αριστερά είχε διατυπωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες τόσο στα κομματικά όργανα όσο και με δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, από τον Μανώλη Γλέζο, που τόνισε ότι είναι καιρός να σταματήσει το παιχνίδι ανταλλαγής υποψηφίων που καθιέρωσαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., όσο και από άλλους, κυρίως στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, που τόνιζαν ότι με μια τέτοια επιλογή θα δικαιωθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου. Περιμένοντας μέχρι την τελευταία στιγμή να ακούσουν μία τέτοια επιλογή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμπαν στο 1985 και στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξει εκ νέου υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την τελευταία στιγμή αιφνιδίασε, προτείνοντας τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Η ιστορία δεν επαναλήφθηκε προς απογοήτευση όσων περίμεναν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Οσον αφορά τα ονόματα, ως προτάσεις ακούστηκαν ο κ. Γλέζος, ο κ. Μανώλης Δρεττάκης, η κ. Ιωάννα Καρυστιάνη, ο κ. Κώστας Γαβράς, ενώ διατυπώθηκε πρόταση και για κάποιον «ανώνυμο», απλό εργάτη, που θα σηματοδοτούσε μια διαφορετική προσέγγιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή