Ανάληψη πρωτοβουλιών από Βενιζέλο

Ανάληψη πρωτοβουλιών από Βενιζέλο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανή επιτάχυνση γενικότερων πολιτικών εξελίξεων διακρίνει ο κ. Ευ. Βενιζέλος, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση τελικώς κατορθώσει να επιτύχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι πιθανή συμφωνία ενδεχομένως θα βαθύνει τις ρωγμές που εμφανίζονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανώς θα οδηγήσει τον πρωθυπουργό στην αναζήτηση νέας νομιμοποίησης. Εφόσον προκύψει σενάριο νέων εκλογών, ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε την περασμένη Τετάρτη σε στενούς συνεργάτες του ότι θα επιταχύνει και τις διαδικασίες διαδοχής του στο ΠΑΣΟΚ.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Αλ. Τσίπρα το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, έγινε εκτενής συζήτηση για το πρόγραμμα, ακόμη και για τις λεπτομέρειές του. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε αυτές επισταμένως, απαντώντας ακόμη και σε ερωτήσεις του κ. Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε προς τον πρωθυπουργό τις προθέσεις του για μια σειρά ζητημάτων. Πρώτον, του υποσχέθηκε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την κυβέρνηση ψηφίζοντας τα νομοσχέδια που θα χρειαστεί να κατατεθούν έπειτα από πιθανή νέα συμφωνία. Ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε, επίσης, στον κ. Τσίπρα ότι σε αυτήν την περίπτωση, θα αναδείξει σε ποια σημεία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες.

Δεύτερον, του είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει μάχη για τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και δεν θα τον αφήσει να απορροφηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη αποστροφή αφορά, μεταξύ άλλων, τις πρωτοβουλίες που φαίνεται ότι ανέλαβε ο κ. Βενιζέλος τις τελευταίες ημέρες. Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τον κ. Ν. Αλιβιζάτο, τον υποψήφιο που πρότεινε ο κ. Στ. Θεοδωράκης, δεν ήταν αυτονόητη. Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη αναφέρουν ότι σύντομα ο κ. Βενιζέλος θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες, αφενός προκειμένου να αναδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μια δύναμη που, παρά τη συρρίκνωση των δυνάμεών της, αποτελεί τον πραγματικό εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα, αφετέρου για να διευρύνει τη συζήτηση, ενδεχομένως και τη σύμπλευση με το «Ποτάμι», σε κάποια ζητήματα.

Ως προς την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση, στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι υφίστανται μια εύκολη και μια εξαιρετικά δύσκολη πτυχή. Εύκολο, όπως αναφέρουν, θα είναι να αποδεχθεί τις δεσμεύσεις που θα ζητηθούν από τους εταίρους και τους πιστωτές. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι υπάρχει και μια εξαιρετική δυσκολία. Στην περίπτωση συμφωνίας, θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος, κάτι που, βεβαίως, θα δημιουργούσε εξαιρετικές δυσκολίες στην παρούσα κυβέρνηση. Ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασιστεί και αν θα προχωρήσουν κανονικά οι κομματικές πρωτοβουλίες των επόμενων ημερών, όπως η συνεδρίαση της Κ.Ε. την ερχόμενη Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή