Διλήμματα και ισορροπίες στο «Ποτάμι»

Διλήμματα και ισορροπίες στο «Ποτάμι»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνένωση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς ή προσπάθεια «προσέγγισης» με τη Ν.Δ.;

Οσο και αν ακούγεται παράταιρο, το δίλημμα αυτό απασχολεί τα στελέχη του «Ποταμιού». Πολύ περισσότερο, όταν στη Σεβαστουπόλεως δεν αποκλείουν καθόλου να προκύψουν πολιτικές εξελίξεις –δηλαδή ακόμη και εκλογές– λόγω των εσωτερικών αντιφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόβλεψη αυτή είναι ανεξάρτητη από τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Στο «Ποτάμι» ήδη από μέρες επισημαίνουν ότι το κεντρικό πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι οι λέξεις που αναζητεί για να ωραιοποιήσει την επιζητούμενη συμφωνία με τους δανειστές μας, αλλά όσα θα επακολουθήσουν. Ενδεικτικά αναφέρουν τις αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες προεξοφλούν ότι η Ε.Ε. θα επιμείνει να γίνουν, όπως και τα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση λόγω του τεράστιου ελλείμματος εσόδων που ήδη έχει προκύψει. Ολα τούτα, όπως λένε, θα αναδείξουν τις τεράστιες αποκλίσεις που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, από τη μία πλευρά τις «ιδεοληπτικές εμμονές των Λαφαζάνηδων» και, από την άλλη, «την άρνηση των πρώην Πασόκων να κατανοήσουν ότι για είναι επιτυχείς οι αναγκαίες αλλαγές στο Δημόσιο, πρέπει να γίνουν χωρίς καμία δική τους εμπλοκή…»

Για τους λόγους αυτούς προσπαθούν να προβλέψουν κάθε ενδεχόμενο. Χωρίς να αποκλείουν ακόμη και την πιθανότητα να βρεθούν στο πρωτόγνωρο δίλημμα αν θα στηρίξουν μια κυβέρνηση στην οποία δεν μετέχουν. Με απλά λόγια, θεωρούν πιθανό το σενάριο να κληθούν σύντομα (ίσως μαζί με το ΠΑΣΟΚ) να γίνουν το πολιτικό μαξιλάρι του κ. Τσίπρα εάν η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ άρει –ή απειλήσει να άρει– τη στήριξή της στην κυβέρνηση. Ξέροντας, ωστόσο, ότι μια τέτοια πλειοψηφία θα είναι θνησιγενής, δεν αποκλείουν, όπως προαναφέρθηκε, απρόσμενες πολιτικές εξελίξεις. Δηλαδή, από το να οδηγηθεί η χώρα σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μέχρι να προκαλέσει ο κ. Τσίπρας και πάλι εκλογές, εάν κρίνει ότι αυτό εξυπηρετεί καλύτερα τον ίδιο ή το κόμμα του.

Το τι πρέπει να κάνει ο κ. Θεοδωράκης για να προλάβει τις εξελίξεις και να μην έχει το «Ποτάμι» την τύχη της ΔΗΜΑΡ, διχάζει τα στελέχη του. Αρκετοί προκρίνουν ως αναγκαία πλέον μια σαφή στροφή του κόμματος επ’ αριστερά με στόχο να προσεγγίσει τους εναπομείναντες ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, να προλάβει μια ανάλογη στόχευση του κ. Τσίπρα εάν θελήσει να απαλλαγεί από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, τα στελέχη που προέρχονται από τη Δράση υπογραμμίζουν ως ενδεδειγμένη λύση να αναδείξει το «Ποτάμι» έναν καθαρό, φιλελεύθερο λόγο και να εκμεταλλευθεί την ιδεολογική σύγχυση που δοκιμάζει τη Ν.Δ.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το γεγονός ότι ο κ. Θεοδωράκης προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο αυτές τάσεις, αρχίζει να δημιουργεί γκρίνιες για έλλειμμα στρατηγικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή