Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει θέμα Grexit

Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει θέμα Grexit

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Υπέρ αλλαγών που θα συνυπολίζουν τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού τάχθηκε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε σημερινή συνέντευξή της (Huffington Post), τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα σχέδιο ανάπτυξης «στιβαρό, λογικό και βιώσιμο». Όπως δήλωσε, δεν υπάρχει θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει μόνο με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την αξία των οποίων ελπίζει ότι θα αντιληφθεί η νέα κυβέρνηση. Για τον ρόλο του ΔΝΤ τόνισε ότι «μπορούμε και θα είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να τους βοηθήσουμε να θέσουν τις προτεραιότητες, ποιες μεταρρυθμίσεις θέλουν και χρειάζονται πρώτα, και τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν μπροστά». Σε ερώτηση για τη μείωση του χρέους, τόνισε ότι πρώτη έμφαση θα πρέπει να είναι η διατήρηση της σταθερότητας, παράλληλα με την μεγιστοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν πιστεύω ότι η έμφαση πρέπει να είναι στο ‘λιτότητα ή τίποτα’, αλλά στο πως να κεφαλαιοποιήσουμε την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα».

Ερωτώμενη αν είναι αισιόδοξη ότι η συμφωνία της περασμένης εβδομάδα συνιστά λύση και όχι αναβολή του προβλήματος, η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι ελπίζει ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων μηνών «μπορεί να υπάρξει σύμπλεση απόψεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Ευρωπαίων εταίρων. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές που θα συνυπολογίσουν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τις θυσίες που έχουν κάνει. Ολα αυτά πρέπει να αναγνωρισθούν και πρέπει να υιοθετηθεί ένα σχέδιο που θα είναι υπέρ της ανάπτυξης, λογικό και στιβαρό δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά, και βιώσιμο διότι πρέπει να χτίσουμε για το μέλλον της χώρας. Είναι ξεκάθαρο ότι οι δεσμεύσεις και η προσοχή που οι Ευρωπαίοι εταίροι θα δώσουν στην Ελλάδα θα βοηθήσουν, με τους Ελληνες να βοηθούν επίσης τους εαυτούς τους. Πιστεύω ότι ο διάλογος πρέπει να να επανέλθει, η εμπιστοσύνη να οικοδομηθεί, αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε διαφορετικές πλατφόρμες, όχι μόνο για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά, αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί σταθερά και βιώσιμα, με δημιουργία θέσεων εργασίας. Αν όλοι μπορέσουν να κινηθούν προς τα εκεί ακούγοντας ο ένας τον άλλον και όχι με πόζες, τότε αυτό θα βοηθήσει να επιτύχουμε πρόοδο».

Σχετικά με το αν η έμφαση στην αποπληρωμή του χρέους είναι αντιπαραγωγική, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι «πρώτος στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση της σταθερότητας, να εστιάσουμε στην σταθερότητα και την ανάπτυξη και να κρατάμε στο μυαλό μας ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει βαθειές μεταρρυθμίσεις, που κάποιες φορές είναι δύσκολες. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, να ανοίξουν τα προστατευμένα επαγγέλματα, να καταπολεμηθούν οι στρεβλώσεις σε διάφορες αγορές. Ελπίζω ότι οι νέες ελληνικές αρχές αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν την παραγωγικότητα, απελευθερώνοντας τη δυναμική της οικονομίας, διότι είναι αλήθεια ότι χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις οι θυσίες και οι προσπάθειες που έχουν γίνει δεν θα οδηγήσουν σε σημαντική, ουσιαστική και βιώσιμη ανάπτυξη. Πραγματικά ελπίζω ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται τόσο η χώρα μπορούν να εφαρμοσθούν, έχει γίνει πολύ κουβέντα γι’ αυτές, είναι ώρα να γίνουν. Οι δύο πλευρές πρέπει να ακούσουν ο ένας τον άλλον, αντιλαμβανόμενες τις διαφορετικές θέσεις, διότι υπάρχουν χώρες με χαμηλότερο βιωτικό επίπεδο από της Ελλάδας που δανείζουν την χώρα και ενδιαφέρονται για την φερεγγυότητά της. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν για να επιστρέψει μία θετική, βιώσιμη ανάπτυξη που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας».

Οσο για τον κίνδυνο η λιτότητα να οδηγήσει σε ακραίες πολιτικές επιλογές, η κυρία Λαγκάρντ απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι «η έμφαση πρέπει να είναι στο ‘λιτότητα ή τίποτα’, αλλά στο πως να κεφαλαιοποιήσουμε στην προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα». Όπως είπε, «είναι αλήθεια ότι από 15% έλλειμμα η δημοσιονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί ως προς αυτό. Τώρα πρέπει να εστιάσουμε στο πως η ελληνική οικονομία και ο λαός μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία για να επανέλθουμε στην ανάπτυξη, να αναδιοργανώσουμε την οικονομία, να χτίσουμε πάνω στον αγροτικό πλούτο, να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση, και βέβαια στις υπηρεσίες διότι ο τουρισμός είναι σημαντικός για την ανάπτυξη στην Ελλάδα». Σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι «αυτό δεν συζητείται ούτε βρίσκεται στα χαρτιά. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν ένα σημείο καμπής όπου υπήρξε μία συλλογική δέσμευση να ακούσουμε, να χτίσουμε εμπιστοσύνη και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να μείνουμε μαζί. Ολοι θα πρέπει να εστιάσουν σε αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή