Σαμαράς: «Μπαίνουν με φόρα στο Μνημόνιο»

Σαμαράς: «Μπαίνουν με φόρα στο Μνημόνιο»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα εκδοχή, δυσμενέστερη, του «email Χαρδούβελη», που τόσο πολεμήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, χαρακτήρισε την πρόταση Βαρουφάκη προς το Eurogroup ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς. «Αφού η κυβέρνηση αποδέχθηκε προχθές την παράταση του Μνημονίου, και ενώ έχει ήδη αποδεχθεί τη βιωσιμότητα του χρέους, με την πρόταση Βαρουφάκη αποδέχθηκε και το e-mail Χαρδούβελη», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ως κρίσιμη διαφορά ότι ενώ το «mail Χαρδούβελη» έβγαζε τη χώρα από το Μνημόνιο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την οδηγεί σε νέο πρόγραμμα και εποπτεία. «“Συναντηθήκαμε” τελικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην… έξοδο του Μνημονίου: Εμείς βγαίναμε, ενώ εκείνοι έμπαιναν με φόρα!», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς.

Ο τέως πρωθυπουργός αποφάσισε να «σηκώσει» ο ίδιος το βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου, καθώς βασική του επιδίωξη είναι να κεφαλαιοποιήσει την εμφανή αλλαγή πλεύσης της νέας κυβέρνησης, συγκριτικά με όσα έλεγε προεκλογικά. Η κριτική, δε, του κ. Σαμαρά δεν περιορίστηκε στις πολιτικές παραμέτρους της νέας συμφωνίας («το email Βαρουφάκη υποβλήθηκε στην τρόικα και θα αποτελέσει τη «γέφυρα» για να πάμε σε νέο Μνημόνιο, ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά προχωρούσε στην έξοδο από το Μνημόνιο και σε πιστοληπτική γραμμή, για να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές και να μην έχει ανάγκη το νέο Μνημόνιο… χάθηκαν, επομένως, δύο μήνες εκλογικής αβεβαιότητας και ένας μήνας «εικονικής διαπραγμάτευσης» για να επιστρέψει η χώρα πιο πίσω από εκεί που ήταν πέρυσι τον Νοέμβριο», ανέφερε) αλλά και σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, αφού, στη δήλωσή του, απαντάει σε ένα προς ένα τα σημεία της επιστολής Βαρουφάκη.

Η Ν.Δ. εστιάζει, κυρίως, σε δύο σημεία της επιστολής:

• Στο κεφάλαιο για τον ΦΠΑ, όπου διαπιστώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης για περιορισμό των εξαιρέσεων και ελαφρύνσεων. «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απορρίψει την κατάργηση των εκπτώσεων σε φάρμακα και βιβλία, καθώς και των εκπτώσεων στα νησιά και είχε αποδεχθεί (προσωρινά) μόνο την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία», υπενθυμίζει ο κ. Σαμαράς.

• Στο κεφάλαιο για το ασφαλιστικό, όπου θεωρείται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση Σαμαρά. «Δεσμεύεται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων και την κατάργηση κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση, να συνδέσει τις ασφαλιστικές εισφορές με τις παροχές, θεσπίζοντας και κίνητρα για να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, δεσμεύεται να καταργήσει «φόρους υπέρ τρίτων», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, υπενθυμίζοντας ότι ουδεμία σχετική νομοθετική παρέμβαση στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.

Στη μακροσκελή δήλωση του τέως πρωθυπουργού γίνεται μνεία σειράς μέτρων που τώρα υιοθετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ουδέποτε ο κ. Τσίπρας υπερψήφισε στη Βουλή: την εισαγωγή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, την αξιολόγηση των δαπανών των υπουργείων, τον έλεγχο στις μη μισθολογικές παροχές και στα οδοιπορικά, στο νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ενώ σχολιάζεται δηκτικά ότι οι παραδοχές της επιστολής Βαρουφάκη συνιστούν «ενταφιασμό» της δέσμευσης του κ. Τσίπρα για αύξηση του κατώτατου μισθού (σ.σ. για την οποία έχει διαφωνήσει επισήμως ο κ. Σαμαράς) και, βεβαίως, στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιολόγησης του Δημοσίου, θέματα που είχαν αναδειχθεί ως κορυφαία στην αντιπολιτευτική ατζέντα της Κουμουνδούρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή