Εργαζόμενοι κατά Π. Λαφαζάνη για τις Σκουριές

Εργαζόμενοι κατά Π. Λαφαζάνη για τις Σκουριές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα λόγια στην πράξη πέρασε τάχιστα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε ό,τι αφορά τη δέσμευσή του για «προσπάθεια ακύρωσης» της επένδυσης χρυσού στα Μεταλλεία Χαλκιδικής. Από τις πρώτες αποφάσεις που υπέγραψε, είναι η ανάκληση της θεώρησης της Αρχιτεκτονικής και της Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών». Το γεγονός προκάλεσε την άμεση αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι μέσω επιστολής τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσαν την έναρξη ενός «ανένδοτου αγώνα μέχρι οριστικής δικαίωσης», ενώ κύκλοι της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» τόνιζαν χθες ότι η εταιρεία θα καταθέσει άμεσα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, και ταυτόχρονα θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ακυρώσει τρεις προσφυγές κατά της επένδυσης. Οπως τόνιζαν εκπρόσωποι της εταιρείας στην «Κ», από την απόφαση του υπουργού δεν προκαλείται διακοπή εργασιών στη νέα μονάδα, αφού δεν είχαν ξεκινήσει λόγω καθυστέρησης έκδοσης της απαιτούμενης άδειας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η υπουργική απόφαση που υπογράφει ο κ. Λαφαζάνης, η ανάκληση έγινε καθώς κρίθηκε επιβεβλημένος «έπειτα από έγγραφες καταγγελίες φορέων και έχει ως στόχο να προασπίσει με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο τη νομιμότητα και πρώτα απ’ όλα το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον». Η καταγγελία, σύμφωνα με την απόφαση, έγινε από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, το οποίο αναφέρει ότι έχουν υποβληθεί ανακριβή στοιχεία σχετικά με το μέγεθος του γηπέδου ιδιοκτησίας του φορέα του έργου, καθώς και την αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα αυτού.

Με νεότερη ανακοίνωσή του το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έκρυψε την ενόχλησή του από τη στάση των εργαζομένων, τους οποίους επιχείρησε να καθησυχάσει. Στην ανακοίνωση εκφράζεται η έκπληξη της πολιτικής ηγεσίας «για την αντίδραση της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εργαζομένων στις Σκουριές», αφού η υπουργική απόφαση για την ανάκληση της συγκεκριμένης άδειας δεν θίγει κατά κανένα τρόπο τα συμφέροντά τους. Αντίθετα, η απόφαση του υπουργού ήταν απολύτως επιβεβλημένη αναφέρει η ανακοίνωση, προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, που πρώτοι οι εργαζόμενοι προασπίζουν με τη ζωή τους.

Οι εργαζόμενοι κατηγορούν τον κ. Λαφαζάνη για «αναξιοπιστία» και δηλώνουν ότι σταματάνε κάθε συνομιλία μαζί του και πλέον αποδέχονται ως συνομιλητή μόνο τον πρωθυπουργό.

«Επί ένα μήνα στις 4 συναντήσεις που είχαμε μαζί του μας υποσχέθηκε ότι πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση θα ερχόταν πρώτα στη Χαλκιδική για να ενημερωθεί και να δει από κοντά τους χώρους που εργάζονται 2.000 κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ενώ καλούν τον επενδυτή να συνεχίσει τη στήριξη του επενδυτικού έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή