Οι επιχειρηματίες απευθύνουν έκκληση προς την κυβέρνηση

Οι επιχειρηματίες απευθύνουν έκκληση προς την κυβέρνηση

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε την πραγματική οικονομία να παραμένει παγωμένη και τις συνθήκες ρευστότητας να προκαλούν ασφυξία στην αγορά, ο επιχειρηματικός κόσμος απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να μη χαθεί άλλος χρόνος και να προχωρήσει τάχιστα και με αποφασιστικότητα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Σημειώνει το μεγάλο κόστος που έχει προκαλέσει η πολιτική αβεβαιότητα, την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και την προτεραιότητα που πρέπει να αποκτήσουν η βελτίωση του φορολογικού πλαισίου και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Υπογραμμίζει επίσης με εμφατικό τρόπο το γεγονός πως πρέπει να γίνει άμεσα η χώρα φιλική και ελκυστική για τις ξένες επενδύσεις και να καταστεί δυνατή η τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με λογικό κόστος. Θεωρεί δε τη διαμόρφωση συνθηκών ευρείας πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης απαραίτητη για να ξεπεραστεί η κρίση.

Ο επιχειρηματικός κόσμος παραμένει έντονα νευρικός και ανήσυχος ακόμα και μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά επικροτεί την προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος που άνοιξε στις σχέσεις των δύο πλευρών κατά τις προηγούμενες εβδομάδες. Οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, του τουρισμού και των εξαγωγέων, μιλώντας στην «Κ», δηλώνουν, όμως, πως υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις ο επιχειρηματικός κόσμος είναι έτοιμος και μπορεί να συμβάλει δυναμικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Και είναι σαφές έτσι πως περιμένει πλέον έργα και όχι λόγια.

Οι βιομήχανοι

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας στην «Κ», ζητεί από την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις χαρακτηρίζοντας τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας «κυρίαρχης σημασίας ζήτημα». Εκτιμά δε πως «η πυξίδα έχει αρχίσει να δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση». Επισημαίνει, όμως, ότι χρειάζεται «να καταστεί ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον και να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα εμπράκτως».

Ως βασικά μέτωπα, στα οποία πρέπει να δοθεί σημασία, υποδεικνύει τη βελτίωση της παραγωγικότητας, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της ευρύτερης ποιοτικής αναβάθμισης προϊόντων και υπηρεσιών. Ομως θυμίζει πως ήδη «η πολιτική αβεβαιότητα την οποία βίωσε η χώρα έχει κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο όμως και για τους εργαζομένους και για το Δημόσιο που αποστερούνται εσόδων. Τώρα πρέπει να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας ώστε να ανακτήσουμε τον χαμένο χρόνο». Οσον αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με τους εταίρους, εκτιμά ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αφού αντιμετωπίζει παλιές και νέες αναγκαιότητες, αλλά μένει να υλοποιηθεί. «Και για να γίνει αυτό, πρέπει να στηριχθεί εμπράκτως τόσο από την κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού συστήματος όσο και από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες».

Ο τουρισμός

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας στην «Κ» αναφέρει κατ’ αρχήν πως οι τελευταίες εξελίξεις στις συζητήσεις με την Ευρώπη σηματοδοτούν τη λήξη μιας «τρίμηνης περιόδου έντονης αβεβαιότητας και δίνεται η δυνατότητα να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, ώστε να επιτευχθούν οι φετινοί στόχοι του τουρισμού για 25 εκατ. διεθνείς αφίξεις και άνω των 14 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων».

Οπως, όμως, σημειώνει, «φαίνεται δύσκολο να καταφέρει η χώρα φέτος ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2%, διότι έχει χαθεί αρκετός χρόνος, ενώ πολλές δύσκολες αποφάσεις είναι μπροστά». Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά πως η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί ταχύτατα με μια σειρά δράσεων που θα δημιουργήσουν τη βάση για επανεκκίνηση της ανάπτυξης και αύξηση της παραγωγής.

«Αναφέρομαι στις οριστικές αποφάσεις για ένα σταθερό και ελκυστικό φορολογικό καθεστώς, στην ολοκλήρωση και ενεργοποίηση του νέου επενδυτικού νόμου και του νέου ΕΣΠΑ, στη μη αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, στην αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της μαύρης απασχόλησης, στην τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με λογικό κόστος και στην οριστικοποίηση των αποφάσεων για τα “κόκκινα” δάνεια». Σημειώνει δε πως τα χρονικά περιθώρια «είναι δυστυχώς ιδιαίτερα στενά». «Από την πλευρά μας, συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση, τους κοινωνικούς εταίρους και όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, ώστε να συνεχισθεί η αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού προς όφελος της οικονομίας, της απασχόλησης και των τοπικών κοινωνιών», προσθέτει.

Οι εξαγωγείς

H πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, υπογραμμίζει πως «απαιτείται η εδραίωση της εμπιστοσύνης των εταίρων της χώρας ως προς τις δημοσιονομικές της προοπτικές και την ευρωπαϊκή της πορεία, καθώς η εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της χώρας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία των εξαγωγών».

Ζητεί έτσι να εξασφαλίσει η χώρα «σταθερό πολιτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, με φιλοαναπτυξιακό φορολογικό πλαίσιο και ουσιαστική ενίσχυση ρευστότητας των παραγωγικών και δυναμικών επιχειρήσεων». Αντίστοιχης σημασίας και κρισιμότητας χαρακτηρίζει και την προσέλκυση επενδύσεων από ξένα και ελληνικά κεφάλαια, καθώς «ανάκαμψη, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας δεν μπορούν να προκύψουν σε περιβάλλον αποεπένδυσης και αποβιομηχάνισης». Χαρακτηρίζει πάντως εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση τη θετική ανταπόκριση εκ μέρους της Ε.Ε. επί των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Μήνυμα από τη Βόρειο Ελλάδα

Αμεση εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων που βοηθούν την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα ζητάει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Κυριάκος Λουφάκης, σημειώνοντας πως τα προβλήματα δεν τέλειωσαν αλλά, αντιθέτως, τώρα αρχίζουν.

«Πρέπει να δοθεί προσοχή, να μην περιορίσουν τον ορίζοντα των δυνατοτήτων της κυβέρνησης ιδεολογικοί δογματισμοί και να προωθηθούν δυναμικά εκείνες οι αλλαγές που μπορούν να τονώσουν την οικονομία, την απασχόληση και το ΑΕΠ», τονίζει στην «Κ». Σημειώνει, δε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), καθώς εκτιμά «πως είναι επιβεβλημένο να επενδύσουν στο λιμάνι ξένοι όμιλοι που είναι ικανοί να φέρουν μεταφορικό έργο στη Θεσσαλονίκη διά του οποίου θα υπάρξουν συνέργειες για την οικονομία ολόκληρης της περιφέρειας. Οχι μόνο των εισαγωγών και των διαμεταφορών αλλά και της ελαφράς βιομηχανίας και της μεταποιητικής δραστηριότητας». Τέλος, θεωρεί πως η συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή