Το παρασκήνιο στη Γερμανία για την Ελλάδα

Το παρασκήνιο στη Γερμανία για την Ελλάδα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι Ανατολικογερμανοί φώναζαν ότι το επίπεδό τους μένει σταθερά κάτω από των Δυτικογερμανών, που από την πλευρά τους παρατηρούσαν ότι είχαν ξοδέψει δισεκατομμύρια για να εκσυγχρονίσουν την Ανατολική Γερμανία. Ποιος είχε δίκιο; Και οι δύο…». Το δραματικό Eurogroup, πριν από δέκα μέρες, έχει τελειώσει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διηγείται από το «σεντούκι» της εμπειρίας του. Τέτοιες αφηγήσεις χρειάσθηκε πολλές αυτή την εβδομάδα για να πείσει τους βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού και Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος ότι πρέπει να ψηφίσουν την παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα.

Οι συνήθεις ύποπτοι (Μπόσμπαχ, Βιλς) είχαν τα πάγια επιχειρήματα ότι δηλαδή δίνονται χρήματα σε «ένα βαρέλι δίχως πάτο». Οσα έλεγαν όμως δεν στρέφονταν τόσο κατά της ελληνικής κυβέρνησης όσο εναντίον του Σόιμπλε, της Μέρκελ και της πολιτικής τους. Του δικού τους success story.

O Σόιμπλε και δευτερευόντως η Μέρκελ ήταν σίγουροι και σε χαμηλούς τόνους. «Οι Ελληνες δεν παίρνουν χρήματα και αν τους δώσουμε θα ξαναψηφίσει το Μπούντεσταγκ» διαβεβαίωσε ο βετεράνος πολιτικός που με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είναι οι δύο από τους τελευταίους της γενιάς που το 1990 δημιούργησε το κοινό νόμισμα. «Οι Ελληνες χρειάζονται χρόνο». Αυτό ο Σόιμπλε το λέει ειλικρινά και σε αυτό βρίσκεται σε μία ξεκάθαρη συμφωνία με τους Τσίπρα – Βαρουφάκη. Χρόνο; Χρόνο για να συμφιλιώσουν προεκλογικές εξαγγελίες με πραγματικότητα. «Η ελληνική κυβέρνηση βήμα βήμα φθάνει στην πραγματικότητα» συμπλήρωσε η Μέρκελ μπροστά στους βουλευτές της. Αυτοί όμως αμφιβάλλουν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν χρειάζεται και χρήματα. Το αργότερο το καλοκαίρι, αλλά ίσως και πριν από αυτό. Ο ίδιος ο Σόιμπλε, χωρίς να ερωτηθεί, τον Αύγουστο του 2013 είχε πει στην προεκλογική εκστρατεία του CDU ότι «η Ελλάδα θα χρειασθεί ένα τρίτο πρόγραμμα» που το είχε κοστολογήσει 20 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, βουλευτές, όπως ο Κάρστεν Σνάιντερ του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, πιστεύουν ότι οι ανάγκες τις χώρας μπορεί να είναι και μεγαλύτερες. Κάποιοι στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής λένε ότι το ποσό μπορεί να φτάσει και τα 40 δισ. ευρώ. Και το ερώτημα είναι έναντι ποιων δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης; Μια πρώτη απάντηση μπορεί να πάρει κανείς κρίνοντας τις δεσμεύσεις της λίστας Βαρουφάκη.

Λίστα με υψηλούς στόχους

Η «Κ» απευθύνθηκε στον Αλέξανδρο Κρητικό από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομίας (DIW) που ξέρει την ελληνική πραγματικότητα θεωρητικά και πρακτικά. «Είναι μία λίστα ισορροπημένη και φιλόδοξη» λέει. «Θέτει υψηλούς στόχους για την είσπραξη ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, αλλά το ερώτημα είναι με ποια εργαλεία θα γίνει αυτό. Εκείνο που θεωρώ προβληματικό είναι ότι το άνοιγμα των αγορών ονοματίζεται με μία λέξη, ΟΟΣΑ. Αν δεν μειώσουν στο ελάχιστο τις πράξεις της διοίκησης που χρειάζονται για να λειτουργήσει μια επιχείρηση, κυνηγώντας μόνο τη διαφθορά, θα φρενάρουν απλά την ιδιωτική οικονομία και άρα την ανάπτυξη. Η καταπολέμηση της διαφθοράς επιτυγχάνεται όταν το σύνολο των συναλλαγών μειωθεί και ό,τι μείνει γίνεται ηλεκτρονικά. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, δεν υπάρχει το παραμικρό για τη σύνδεση επιστημονικών φορέων με την οικονομία. Είναι αναγκαία προϋπόθεση χωρίς την οποία η χώρα δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν απέφυγε να εκφράσει τη δυσφορία του για δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη. Στο Βερολίνο θεωρούν ότι δυσκολεύουν τη δουλειά κυβερνήσεων όπως η γερμανική. «Τον ίδιο ρόλο παίζει και η φράση "κερδίσαμε μία μάχη αλλά όχι τον πόλεμο"» είπε στην «Κ» κυβερνητικός παράγοντας. «Αν η ευρωπαϊκή διαδικασία είναι "πόλεμος", τι κάνετε εκεί μέσα;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή