Παρέμβαση Ελληνοαμερικανών βουλευτών υπέρ της Αθήνας

Παρέμβαση Ελληνοαμερικανών βουλευτών υπέρ της Αθήνας

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σκεπτικό και τις επιδιώξεις μιας επιστολής προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που τον καλεί να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα, αναπτύσσουν μιλώντας στην «Κ» οι συντάκτες της, Ελληνοαμερικανοί βουλευτές Ντίνα Τίτους και Τζον Σαρμπάνης. Μαζί με τη Νίκη Τσόγκας, τα τρία Δημοκρατικά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάλεσαν πρόσφατα τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αξιοποιήσει την αμερικανική επιρροή για να χαράξει μία νέα οδό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Οπως περιγράφει η κυρία Τίτους, μιλούσε με τον πρώην υποψήφιο κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Φιλ Αγγελίδη, ο οποίος είχε μόλις γράψει ένα άρθρο υπέρ της στάσης του προέδρου Ομπάμα στην ελληνική κρίση και συζητούσαν τι άλλο μπορούσαν να κάνουν: «Είπα, λοιπόν, ας το πούμε και στον πρόεδρο! Μπορώ να αναλάβω την πρωτοβουλία για μία επιστολή και να καλέσουμε τον Τζον και τη Νίκη να το συνυπογράψουν. Προσκαλέσαμε και τον Γκας (σ.σ. τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Γκας Μπιλιράκης) αλλά έχει πολιτικές διαφωνίες με τον πρόεδρο και αρνήθηκε, το στείλαμε, λοιπόν, χωρίς εκείνον». Με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου, η επιστολή εστάλη πριν από τη συμφωνία του Eurogroup για την παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος. Η κυρία Τίτους δήλωσε ενθαρρυμένη από αυτήν την εξέλιξη, καθώς, όπως είπε, «και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι έγινε πρόοδος». Σύμφωνα με την ίδια, όμως, οι ΗΠΑ «πρέπει να παραμείνουν υποστηρικτικές σε αυτήν την προσπάθεια. Νομίζω ότι αυτή είναι η βούληση και του προέδρου, θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να τον διαβεβαιώνουμε για την υποστήριξή μας».

Μιλώντας στην «Κ» για το σκεπτικό της επιστολής, ο κ. Σαρμπάνης τόνισε πόση σημασία έχει «να ενισχύσουμε το μήνυμα του προέδρου για την κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι σωστή η προσπάθειά του να συμβουλέψει την τρόικα να έχει μία πιο πεφωτισμένη προσέγγιση απέναντι στην Ελλάδα και ευρύτερα σε σχέση με την οικονομική πολιτική στην Ευρώπη. Οπως γνωρίζετε, η πολιτική αυτή περιλαμβάνει πολύ ακραία λιτότητα εδώ και αρκετά χρόνια και δεν μπορεί κανείς να θεωρεί τα αποτελέσματά της ιδιαίτερα επιτυχή. Είναι καιρός οι τρεις οργανισμοί να ξεκινήσουν να υποδεικνύουν διαφορετικά μέτρα. Οι Ελληνες πολίτες σίγουρα έδειξαν ότι έχουν φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορούν να αντέξουν άλλη λιτότητα, την θεωρούν άδικη και προβληματική ως μοντέλο επιστροφής στην ανάπτυξη. Ο πρόεδρος Ομπάμα το έκανε ξεκάθαρο στα μηνύματά του και θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να τα ενισχύσουμε, θέλαμε να τα αναγνωρίσουμε και γι’ αυτό στείλαμε την επιστολή».

Ζητώντας να επικρατήσουν «τα δεδομένα, η λογική και η δικαιοσύνη» σε έναν ανοιχτό διάλογο, οι τρεις βουλευτές τονίζουν στην επιστολή τους ότι «η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι προς το συμφέρον κανενός». Σύμφωνα με αυτή, μία ηγετική στάση του προέδρου Ομπάμα μπορεί να βοηθήσει ώστε «όλα τα μέρη να εστιάσουν στα κοινά τους συμφέροντα και Ελλάδα και Ευρώπη να προχωρήσουν σε μία κοινή πορεία ισχύος και σταθερότητας». Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «είναι προς το εθνικό μας συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα… Η θέση της στην Ευρώπη την καθιστά σημαντικό εταίρο συνεργασίας και διαλόγου με τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική και τη Νοτιοδυτική Ασία».

Οπως όμως υποδεικνύει η αποχή του βουλευτή Γκας Μπιλιράκης, η τόνωση της ανάπτυξης δεν είναι εξίσου αποδεκτή ως η ενδεδειγμένη πολιτική μεταξύ των Ρεπουμπλικανών. Ο κ. Σαρμπάνης ελπίζει ότι στο μέλλον θα υπάρξει μεγαλύτερη συναίνεση στην αξία χαλάρωσης της λιτότητας. Οπως λέει, «ελπίζω ότι καθώς η αμερικανική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει και υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση ότι τουλάχιστον ένα μέρος της ανάκαμψης οφείλεται στις προσπάθειες του προέδρου να τονώσει την οικονομία τα τελευταία χρόνια, θα υπάρξει και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι αυτή είναι ίσως μία πολιτική που βγάζει νόημα και σε άλλες χώρες. Μπορεί να είναι μία διστακτική αναγνώριση από κάποιους, αλλά αν αρχίσουμε να τη βλέπουμε, τότε θα είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι. Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία πιο συναινετική άποψη ότι οι οργανισμοί θα πρέπει να έχουν μία πιο ισορροπημένη οικονομική πολιτική όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη που αντιμετωπίζουν αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση».

Οσο για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα βήματα της αμερικανικής κυβέρνησης, ο κ. Σαρμπάνης δηλώνει ότι «αυτό που θα ήθελα να δω είναι τις ΗΠΑ να εξετάζουν τι είδους τεχνική βοήθεια θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Ελλάδα, επισήμως ή ανεπισήμως. Πώς να συνδράμουν την κυβέρνηση τους επόμενους τέσσερις μήνες ώστε να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει κάποια από τα δύσκολα θέματα των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι κάτι που οι ΗΠΑ έχουν σίγουρα κάνει σε άλλες περιπτώσεις, σε διαφορετικές συγκυρίες και χώρες, και θα μπορούσε να είναι μία πολύτιμη πηγή βοήθειας. Νομίζω ότι θα ήταν ένα πολύ καλό επόμενο βήμα και τρόπος να βοηθήσουν οι ΗΠΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή