Γαλάζια αναμέτρηση με Καραμανλή θεατή

Γαλάζια αναμέτρηση με Καραμανλή θεατή

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη συνεδρίαση της Κ.Ο. αναμένεται να αποτελέσει την αφετηρία μιας μακράς περιόδου εσωστρέφειας για την κεντροδεξιά στην Ελλάδα, που αναζητεί, επίσης, πυξίδα στα νέα δεδομένα που θέτει η εκλογική ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Το παράδοξο για το κόμμα, που κυβέρνησε τα 18 από τα 40 μεταπολιτευτικά χρόνια, είναι ότι τα φώτα της συνεδρίασης δεν θα πέσουν μόνον σε όσα πει ο κ. Αντ. Σαμαράς, στην πιθανολογούμενη αμφισβήτηση της ηγεσίας από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, στις βολές από στελέχη όπως οι Ευρ. Στυλιανίδης, Νικ. Δένδιας, Γ. Βλάχος, Νικ. Κακλαμάνης κ.ά. Τα φώτα θα πέσουν και στη δημόσια σιωπή του κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλες, πλην εξαιρέσεων, τις «φυλές» της Ν.Δ.

Ενόψει εξελίξεων, ο κ. Σαμαράς επεδίωξε να έλθει σε επαφή με τον προκάτοχό του: Μία φορά τηλεφωνικώς, επικοινωνία που διέρρευσε από τη Συγγρού, και μία ακόμη, την περασμένη Κυριακή, διά ζώσης στην οικία Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Καραμανλής, κατά τη σύντομη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, εμφανίστηκε μεν αποστασιοποιημένος από τις κινήσεις αμφισβήτησης, και όντως δεν ενθαρρύνει την εκδήλωσή τους, απόλυτα αρνητικός στο σενάριο επιστροφής του στη Ν.Δ., ειδικά σε ρόλο αντιπολίτευσης προς τον Αλ. Τσίπρα, ωστόσο -κι αυτό είναι το κρίσιμο- οι προσεγγίσεις των δύο ανδρών για τις πολιτικές εξελίξεις εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις. Ο κ. Καραμανλής, που βλέπει καθημερινά να παρελαύνουν από το γραφείο του δεκάδες γαλάζια στελέχη, δεν συμμερίζεται τα περί αριστερής παρένθεσης, ενώ κάποιοι εκ των συνομιλητών του θεωρούν ότι, εφόσον αποφευχθεί η κατάρρευση, η κυβέρνηση Τσίπρα θα επιδείξει αντοχές, θα αρχίσει να μεταμορφώνεται σε νέα κεντροαριστερά και, ενδεχομένως, θα διεκδικήσει διεύρυνση της κοινοβουλευτικής της δύναμης μέσω νέων εκλογών τους επόμενους μήνες. Σε αυτό τον ορίζοντα, ο κ. Σαμαράς ή όποιος στη θέση του θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο μιας νέας ήττας.

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτό το σενάριο. Αλλωστε, με όπλο του την ταχεία «προσαρμογή» του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα της Ευρωζώνης, θα προσέλθει και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» μοιάζει να υπάρχει στους σχεδιασμούς της Συγγρού, αν και, όπως εξηγήθηκε, τη μέσω παρένθεσης εκλογική δικαίωση του κ. Σαμαρά μοιάζουν να πιθανολογούν λίγοι. Η εμφανής ανισορροπία της Αθήνας έναντι της Ευρωζώνης συνιστά σημείο στήριξης για τον κ. Σαμαρά, με το επιχείρημα ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να εισέλθει σε φάση εσωστρέφειας τώρα. Στον αντίποδα, άλλα στελέχη θεωρούν και θα πουν δημοσίως, ότι ακριβώς λόγω των κρίσιμων συνθηκών η Ν.Δ. θα πρέπει να γυρίσει σελίδα και να καταστεί, εκ νέου, ισχυρός πολιτικός πόλος.

Η κρίσιμη παράμετρος είναι ο τρόπος που η αναπόφευκτη διαδικασία ενδοσκόπησης θα δρομολογηθεί καταστατικά και με ποια κατάληξη. Η πλευρά των αμφισβητούντων επιδιώκει τη σύγκληση των οργάνων με κατάληξη ένα έκτακτο Συνέδριο, όπου θα τεθούν τα πάντα ακόμη και ζήτημα ηγεσίας. Η προεδρική φρουρά τασσόταν, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, υπέρ της πραγματοποίησης Εθνικής Συνδιάσκεψης, που αποτελεί άτυπο και μη οριοθετημένο ως προς τα μέλη του σώμα, χωρίς καταστατικές αρμοδιότητες. Βουλευτές, που προφανώς δεν ανήκουν στην προεδρική ομάδα, προειδοποιούν ήδη ότι ενδεχόμενη άρνηση για Συνέδριο θα πυροδοτήσει κινήσεις άμεσης αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά, καθώς απαιτούνται μόλις 26 βουλευτές για να ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία.

Υπάρχει, ωστόσο, και μία ακόμη εκδοχή που οδηγεί σε επιτάχυνση της αναμέτρησης και, πιθανά, σε μία τακτική νίκη του κ. Σαμαρά. Και αυτή προβλέπει να σηκώσει άμεσα το γάντι της αμφισβήτησης ο πρόεδρος της Ν.Δ. και να ζητήσει από τους βουλευτές να τοποθετηθούν άμεσα εάν του παρέχουν την εμπιστοσύνη τους ή όχι.

Ξανά διάλογος ύστερα από 37 μήνες

Στον αστερισμό των δείπνων, γευμάτων ή, κατά τον χαρακτηρισμό που καθιέρωσε ο Μιλτιάδης Εβερτ, των «μακαρονάδων» έχει εισέλθει για τα καλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της «Κ», τα προσεχή 24ωρα συζητείται -χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι και θα διοργανωθεί- η επανάληψη του δείπνου των «14», που είχε αποκαλύψει η «Κ», με «οικοδέσποινα» την κ. Μαριέττα Γιαννάκου. Ενα δεύτερο δείπνο, στην οικία Μπακογιάννη, είχε αναβληθεί λόγω των εξελίξεων στο Εurogroup, αλλά πλέον οι συζητήσεις για επανάληψή του έχουν αναζωπυρωθεί. Μπορεί ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης να έχει διαμηνύσει ότι δεν θα παρευρεθεί και η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη να προβληματίζεται, όπως και ο κ. Γ. Παπανικολάου, οι περισσότεροι όμως μοιάζουν θετικοί.

Τα δείπνα αντιμετωπίζονται -ευλόγως- με εκνευρισμό από τη Συγγρού. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η Ν.Δ. έχει καιρό να δοκιμαστεί σε συλλογικές διαδικασίες. Από την τελευταία φορά που, σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δόθηκε ο λόγος στους βουλευτές έχουν μεσολαβήσει τρεις εθνικές εκλογές, 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Σαμαρά και η εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα του 4% σε κυρίαρχο εταίρο της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Σχεδόν 37 μήνες μετά τον Φεβρουάριο του 2012, όταν με αφορμή το δεύτερο Μνημόνιο και το PSI της κυβέρνησης Παπαδήμου διεγράφησαν 21 βουλευτές της Ν.Δ., οι «γαλάζιοι» ξαναγυρίζουν στον… τόπο του εγκλήματος αναζητώντας αυτή τη φορά τα αίτια της ήττας αλλά και αφορμή για ξεκαθάρισμα πολλών και παλαιών λογαριασμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή