Θεοδωράκης καλεί Τσίπρα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση συνάντηση με τον κ. Αλ. Τσίπρα θα ζητήσει ο κ. Στ. Θεοδωράκης προκειμένου να τον ενημερώσει για τις διαδοχικές επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στη Ρώμη. Ο πρόεδρος του «Ποταμιού», που επέστρεψε προχθές, όχι μόνον δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για όσα άκουσε κυρίως από τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά δήλωνε ιδιαίτερα ανήσυχος για το αν η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει πόσο επιφυλακτικά αντιμετωπίζεται πλέον στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι η πρώτη ερώτηση που έθεσε ο κ. Γκάμπριελ στον κ. Θεοδωράκη είναι αν το κόμμα του «θεωρεί ωφέλιμη για την Ελλάδα μια έξοδό της από το ευρώ» (!), ενώ αμέσως μετά θέλησε να ακούσει την άποψή του για τους λόγους που ο κ. Αλ. Τσίπρας επέλεξε να μη συνεργαστεί με το «Ποτάμι», αλλά να συμπράξει με τους ΑΝΕΛ. Επιπλέον, δε, θέλησε να περάσει στην ελληνική κοινή γνώμη δύο ευκρινέστατα μηνύματα όπως τουλάχιστον τα μετέφερε ο κ. Θεοδωράκης σε συνεργάτες του. Πρώτον, θέλησε να τον πείσει ότι είναι εκτός πραγματικότητας όσοι πιστεύουν ότι η Γερμανία φοβάται μήπως με την έξοδο μιας χώρας που εκπροσωπεί το 2% του ΑΕΠ της Ε.Ε. θα γκρεμισθεί η οικονομία σύσσωμης της Ευρωζώνης. Χωρίς μάλιστα να το πει ευθέως, ο αντικαγκελάριος άφησε τον κ. Θεοδωράκη να καταλάβει ότι το Βερολίνο έχει πλήρως προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και υπογράμμισε ότι ο λόγος που η Γερμανία θέλει να μείνει η Ελλάδα εντός της Ε.Ε. δεν είναι οικονομικός, αλλά βαθιά πολιτικός. Θα ήταν μεγάλη πολιτική ήττα για την Ενωση η έξοδος μιας χώρας όπως η Ελλάδα από την Ευρώπη, διότι θα ενθάρρυνε πιθανώς την ενδυνάμωση ακραίων εθνικιστικών μορφωμάτων και σε άλλα κράτη, ήταν άποψη που εξέφρασε ο κ. Γκάμπριελ.

Το δεύτερο μήνυμα που επεδίωξε να στείλει είχε αποδέκτη τον κ. Τσίπρα, εξ ου και ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. Στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του «Ποταμιού» περιορίστηκε να μεταφέρει ότι αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει αμέσως στην υλοποίηση όσων έχει δεσμευθεί, σε λίγες εβδομάδες θα βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο και πιθανώς χωρίς κανέναν σύμμαχο. Και έχει σημασία ότι ο κ. Θεοδωράκης μετέφερε τα λεγόμενα του κ. Γκάμπριελ όχι ως προειδοποίηση, αλλά ως νομοτελειακή εξέλιξη στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και εξακολουθήσει να παίζει με τις λέξεις, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εχει μεγάλο ενδιαφέρον, τέλος, ότι όχι μόνον ο κ. Γκάμπριελ αλλά και οι άλλοι συνομιλητές του κ. Θεοδωράκη, όπως ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ιταλός αναπληρωτής του Ματέο Ρέντσι, Λορέντζο Γκουερίνι, ζήτησαν από τον επικεφαλής του «Ποταμιού» να τους πει τι προβλέπει ότι θα γίνει στην Ελλάδα στην περίπτωση που η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αποδειχθεί αρραγής. Ο κ. Θεοδωράκης απέφυγε να μπει σε σενάρια, αλλά, θέλοντας προφανώς να κερδίσει και την εμπιστοσύνη των συνομιλητών του, τους διαβεβαίωσε ότι το «Ποτάμι», θεωρώντας αδιαπραγμάτευτη την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, θα στηρίξει κάθε μεταρρυθμιστική επιλογή της κυβέρνησης, ακόμη και αν αυτή καταψηφισθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή