Κριτική εξ αριστερών από το ΚΚΕ

Κριτική εξ αριστερών από το ΚΚΕ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις προχθές, Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου, 32 ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε αντιμέτωπος με την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών έργων και ημερών του. Η έκπληξη ήταν δυσάρεστη, διότι προήλθε από το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα στο οποίο ο κ. Αλέξης Τσίπρας απεύθυνε για μήνες διαρκή πρόσκληση για συγκυβέρνηση.

Ακόμη πιο ενοχλητικός για το Μέγαρο Μαξίμου ήταν, ωστόσο, ο χαιρετισμός του κ. Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ, όπου ο καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης ουσιαστικά είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρακτικά συνεχίζει να ασκεί την πολιτική των προκατόχων του στην κυβέρνηση. Ο χαιρετισμός του κ. Θεοδωράκη ήρθε μάλιστα μόλις δύο 24ωρα μετά την επίσκεψη που δέχθηκε ο συνθέτης στο σπίτι του από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια ο τελευταίος να του εξηγήσει αυτοπροσώπως τις λεπτομέρειες της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της χώρας.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν απολύτως ενδεικτική για τις διαθέσεις που φαίνεται να έχουν στον Περισσό έναντι της κυβέρνησης. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου για την κατάργηση των Μνημονίων, που έγινε δεκτή ήδη από μία βουλευτή των ΑΝΕΛ, την κ. Σταυρούλα Ξουλίδου, ενώ κάποιες, ελάχιστες θετικές φωνές ακούστηκαν αρχικά στο εσωτερικό της πολυμελούς Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολύ καλά επεξεργασμένη πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ υποδηλώνει ότι στον Περισσό είχαν εργαστεί πάνω σε όλες τις νομικές και γενικές λεπτομέρειές της. Και τούτο, προκειμένου να επιτευχθεί η πρόταση του ΚΚΕ να είναι η πρώτη που κατατίθεται στη νέα Βουλή, όπερ και εγένετο.

Είναι σαφές ότι το ΚΚΕ επιθυμεί να εμφανιστεί ταχέως, αμέσως μετά τις εκλογές, ως το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που ασκεί εξ αριστερών κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο σε αντιμνημονιακή βάση αλλά και σε γενικότερο ιδεολογικό επίπεδο. Προκύπτει, επίσης, ότι από τον Περισσό θεωρούν πως το ΚΚΕ μπορεί να προσποριστεί όχι μόνο πρόσκαιρα δημοσκοπικά αλλά και μονιμότερα οφέλη από την κυβερνητική φθορά που εκτιμούν πως θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την άσκηση της εξουσίας και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής. Στοχεύουν και στις αντιθέσεις που ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, όσο προχωρεί η εξειδίκευση των λεπτομερειών της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή