Γ. Βαρουφάκης: «Βρώμικη λέξη το κούρεμα»

Γ. Βαρουφάκης: «Βρώμικη λέξη το κούρεμα»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όπως η λέξη «τρόικα» είναι «βρώμικη» για την Ελλάδα, έτσι και το «κούρεμα» είναι «βρώμικη» λέξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt, ενώ τονίζει ότι δεν θα ζητήσει κούρεμα ή διαγραφή του χρέους και επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα διευθέτηση του χρέους της το καλοκαίρι.

«Εάν επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, και αναδιαρθρώσουμε έξυπνα μέρος του χρέους, χωρίς να αλλάξει το ονομαστικό του ύψος, το πρόβλημα χρέους είναι επιλύσιμο» διαβεβαιώνει, παραθέτοντας σχετικές εναλλακτικές επιλογές.

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι υπάρχουν «πιο έξυπνες λύσεις» από μια διαγραφή χρέους και αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση των swaps, ενώ προτείνει την έκδοση κρατικών ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις θα είναι συνδεδεμένες με τα νούμερα του ΑΕΠ: «Τότε θα είχαν και οι πιστωτές μας συμφέρον από την επανεκκίνηση της οικονομίας μας», εξηγεί.

«Η συμφωνία του Εurogroup θα πρέπει να είναι ένα πακέτο ανάπτυξης που θα βασίζεται σε επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα», υπογραμμίζει Σε ό,τι αφορά τις όφειλες της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το Μάρτιο και τον Απρίλιο, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε την πρόταση του να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος από τα 1,9 δισεκ. ευρώ των κερδών της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα ελληνικά ομόλογα.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο Associated Press ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει πως «η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ξεκινήσει συζητήσεις με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση του χρέους της, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο».  Σημειώνει ότι παράλληλα εργάζεται για τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν έως τον Απρίλιο.

Εξάλλου, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι η Αθήνα θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ. Ωστόσο, για τα χρέη προς την ΕΚΤ διευκρινίζει ότι ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία και θα χρειαστεί συζήτηση με τους εταίρους και τους θεσμούς. «Δεν θα γίνουμε η πρώτη χώρα που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ» τονίζει.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα ζητούσε χρόνο σε ό,τι αφορά την τήρηση των υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ, αλλά κάτι που θα καθιστούσε πιο εύκολη την αποπληρωμή.

«Δεν νομίζω ότι η ΕΚΤ θα έκανε αποδεκτή μία καθυστέρηση, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι μία συνολική συμφωνία που θα καθιστούσε αυτή την αποπληρωμή εφικτή, στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης μας σχετικά με το ελληνικό χρέος, και το επόμενο… συμβόλαιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μεταξύ ημών και των εταίρων», διευκρίνισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα κέρδισε μια παράταση τεσσάρων μηνών και για αντάλλαγμα, η Αθήνα έχει υποσχεθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να μετατραπούν σε συγκεκριμένα μέτρα έως τον Απρίλιο», σχολιάζει το AP.

Τα μέτρα αυτά τονίζει ο Έλληνας υπουργός συνιστούν προτεραιότητα για την Ελλάδα. «Η συμφωνία του Απριλίου αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Και αυτό είναι η επιτακτική ανάγκη μας. Επιτακτική ανάγκη μας είναι να μεταρρυθμίσουμε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός.

«Την ίδια στιγμή, και ανεξάρτητα από τη συμφωνία του Απριλίου, η οποία είναι βασισμένη και επικεντρωμένη στις μεταρρυθμίσεις, προτιθέμεθα να αρχίσουν οι συνομιλίες με τους εταίρους και τους θεσμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή