Βουλή: Καταγγελίες ΠΑΣΟΚ για «απαγόρευση» κοινοβουλευτικού ελέγχου

Βουλή: Καταγγελίες ΠΑΣΟΚ για «απαγόρευση» κοινοβουλευτικού ελέγχου

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μη έναρξη, ακόμα, της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου της κυβέρνησης προκαλεί ένταση στη Βουλή: η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή της κάνει λόγο ουσιαστικά για την ύπαρξη κυβερνητικής εντολής προκειμένου να «απαγορευθεί» η κατάθεση επίκαρων ερωτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική αδυναμία –κατάθεσης επικαίρων ερωτήσεων- διαπίστωσαν και βουλευτές του Ποταμιού.

Πληροφορίες φέρουν την Πρόεδρο της Βουλής να σημειώνει ότι πράγματι δεν έχει ανοίξει ακόμα η διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, όχι όμως επειδή υπάρχει κάποιου είδους εντολή για «απαγόρευση» κατάθεσης επικαίρων ερωτήσεων, αλλά επειδή σχεδιάζονται κάποιες αλλαγές σε αυτή την διαδικασία, οι οποίες και θα δρομολογηθούν άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος ασκείται μέσω επίκαιρων ερωτήσεων και απλών ερωτήσεων, που συζητιούνται κάθε βδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή), καθώς και επίκαιρων επερωτήσεων, η συζήτηση επί των οποίων όμως προγραμματίζεται κάθε φορά για μετά από περίοδο αρκετών ημερών. Εως χθες είχαν κατατεθεί αρκετές ερωτήσεις και γραπτώς έχουν δοθεί από τα υπουργεία στα οποία απευθύνονταν απαντήσεις. Από χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και η δυνατότητα κατάθεσης επίκαιρων επερωτήσεων.

Σε σύντομη συζήτηση με τους δημοσιογράφους στη Βουλή, οι κ. Λ. Γρηγοράκος και Γ. Κουτσούκος υποστήριξαν ότι αν και απευθύνθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία του Κοινοβουλίου προκειμένου να καταθέσουν επίκαιρες ερωτήσεις, συνάντησαν άρνηση: «Το βιβλίο των επικαίρων ερωτήσεων δεν έχει ακόμα ανοίξει», ανέφεραν ότι ήταν η απάντηση που εισέπραξαν.

Στην ανακοίνωση, συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της γιατί η Κυβέρνηση αρνείται τον ζωντανό Κοινοβουλευτικό Ελεγχο – σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα – αναγκάζοντας την Πρόεδρο της Βουλής να απαγορεύσει την κατάθεση Επίκαιρων Ερωτήσεων. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί –όπως έπραξε και για την παράταση της Δανειακής Σύμβασης και του Προγράμματος – να αποφύγει τη συζήτηση στη Βουλή για καυτά θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν την κοινωνία, αρκούμενη στην πολιτική των non paper».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή