Σήματα προς Βρυξέλλες για υποδόση των 7,2 δισ

Σήματα προς Βρυξέλλες για υποδόση των 7,2 δισ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να «ξεκλειδώσει» τη διοχέτευση ρευστότητας προς τη χώρα μας προσέρχεται η κυβέρνηση στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι έχουν βρεθεί τα απαραίτητα κονδύλια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Μαρτίου, ωστόσο η χρηματοδοτική πίεση παραμένει, και στην Αθήνα φθάνει το μήνυμα ότι θα πρέπει τάχιστα να δώσει δείγμα γραφής επί συγκεκριμένων ενεργειών και δράσεων, προκειμένου να πείσει τους εταίρους για τις προθέσεις της και να δοθεί το «πράσινο φως» για μείωση της πίεσης αυτής και, ενδεχομένως, εκταμίευσης μέρους, τουλάχιστον, της δόσης των 7,2 δισ. Ηδη, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει μηνύματα προσαρμογής, καθώς μετατίθεται χρονικά η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ενώ εγκαταλείπεται το «κούρεμα» στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο Γ. Βαρουφάκης θα παρουσιάσει δέσμη μέτρων στους ομολόγους του, τα οποία από την κυβέρνηση επιμένουν ότι θα συνοδεύονται από αριθμητικά δεδομένα. Βεβαίως, στο παρελθόν έχει αποτυπωθεί διάσταση στην προσέγγιση της Αθήνας και στους αριθμητικούς υπολογισμούς των εταίρων όσον αφορά την προσδοκώμενη απόδοση μέτρων ή μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε συνδυασμό με δράσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση (π.χ. έξυπνη κάρτα του πολίτη), το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση, την ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου (Fiscal Council) και τη δημιουργία νέου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, στελεχωμένου με προσωρινούς ελεγκτές.

Η θέση με την οποία θα προσέλθει η Αθήνα στο Eurogroup είναι ότι με τα μέτρα για τις ληξιπρόθεσμες και τους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή – διαφθορά μπορεί να εισρεύσει άμεσα χρήμα στα ταμεία.

Προκειμένου, μάλιστα, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, να πείσει για την αποφασιστικότητά της να κινηθεί άμεσα στο μέτωπο φοροδιαφυγής – διαφθοράς, συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση το κεφάλαιο για τη σύσταση Γ.Γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ενώ ζητήθηκε χθες από τις τράπεζες η παροχή στοιχείων για μεγάλες κινήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή επενδύσεις σε μετοχές.

Πέραν αυτών, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά αναμένεται να εξειδικεύσει τις προτεραιότητές της για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης έχει κάνει αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά και στον ΟΣΕ, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης δήλωσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα αφορούν την ενέργεια και το νερό, αφήνοντας ανοιχτό κάθε άλλο ενδεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, το Μαξίμου έσπευσε χθες, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη, να εκφράσει την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ERBD) να αρχίσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την τόνωση των επενδύσεων.

Πάντως, τα «σύννεφα» πάνω από τον κ. Βαρουφάκη και η ενόχληση που δείχνει να προκαλεί σε μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ο τρόπος που δημόσια πολιτεύεται, επιμένουν. Χθες, η εφημερίδα «Αυγή» φιλοξένησε άρθρο – σχόλιο για τις συχνές συνεντεύξεις που παραχωρεί, με τη σαφή επισήμανση ότι «οικονομία δεν σημαίνει μόνο την επιστήμη της διαχείρισης των του οίκου μας. Σημαίνει και τη φειδώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή