Κασκόλ Burberry, Kawasaki «χιλιάρα» και selfies με τις «βαρουφίτσες»

Κασκόλ Burberry, Kawasaki «χιλιάρα» και selfies με τις «βαρουφίτσες»

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εγώ μπροστά του είμαι “γατάκι”. Ο άνθρωπος είναι φαινόμενο!». Αν αυτή την ατάκα για τον Γιάνη Βαρουφάκη την έλεγε κάποιος άλλος, δεν θα είχε και μεγάλη σημασία. Αλλά την είπε ο αγαπημένος των καμερών, Αδωνις Γεωργιάδης, όταν τον ρώτησαν για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του υπουργού Οικονομικών. Βλέπετε, μπορεί απ’ την Τετάρτη και μετά, ο Αλέξης Τσίπρας να έθεσε τον Γ. Βαρουφάκη σε τηλεοπτικό εμπάργκο, αφού όποτε του τηλεφωνούσε, τον έβρισκε σε κάποιο στούντιο (και στη συνέντευξη του ΑΝΤ1 παίχτηκε και το πλάνο που χτυπάει το τηλέφωνο και είναι ο πρωθυπουργός…), αλλά το κακό είχε ήδη γίνει. Στην αγορά πρόλαβε να εμφανιστεί ακόμα και μπλουζάκι με στάμπα «Varoufakis World Tour 2015» και από κάτω τις εκπομπές όπου εμφανίζεται ο υπουργός αυτό τον μήνα. Θα ήταν αστείο, αν η λίστα ήταν φανταστική. Μόνο που δεν είναι.

Δεκαοκτώ συνεντεύξεις σε δέκα ημέρες: από το Bloomberg και το CNN μέχρι το «Annita.gr» και το «Μελέτησέ το». 324.000 ακόλουθοι στο Τουίτερ, 7.000 τιτιβίσματα, και το κοντέρ ακόμη γράφει. Απ’ το βάθος της Συγγρού, ένα τσιριχτό γέλιο ακούγεται. Σε κάθε καινούργια εμφάνιση, ο Αδωνις Γεωργιάδης ξεκαρδίζεται. «Εχει μεγάλη πλάκα», λέει. «Οι Συριζαίοι, όταν ήμουν υπουργός Υγείας, με κορόιδευαν από το πρωί μέχρι το βράδυ επειδή έβγαινα συνέχεια στα κανάλια. Και μετά τους έκατσε ο Βαρουφάκης».

Κάπως έτσι έγινε το θαύμα: σαράντα ημέρες αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, κανείς πια δεν το βρίσκει παράξενο που ο κ. Βαρουφάκης εξόρισε το ένα «ν» απ’ το μικρό του όνομα. Γιατί από τότε που μας συστήθηκε ώς τώρα, τον έχουμε δει να κάνει πολύ πιο αλλόκοτα πράγματα. Στην αρχή της γνωριμίας του με το φιλοθεάμον κοινό, ζήσαμε εκείνη τη σουρεαλιστική ημέρα που ο κ. Βαρουφάκης την ξεκίνησε στο υπουργείο διδάσκοντας τον «λιτό βίο» και την τελείωσε στη «Ράτκα» του Κολωνακίου πίνοντας σαμπάνια κερασμένη από παρακείμενο εφοπλιστή. Το «ουάου!» στην παγερή χειραψία με τον Γ. Ντάισελμπλουμ ήταν απλώς μία ακόμη πινελιά σουρεαλισμού.

Από τότε έως τώρα μάθαμε πως ο Γ. Βαρουφάκης δεν έχει καθίσει ποτέ στην καρέκλα του στο υπουργείο Οικονομικών γιατί δεν του αρέσει η θέση, πως στο Mini Cooper της γυναίκας του είναι συνοδηγός, αλλά εκείνος οδηγεί μια Kawasaki χιλίων κυβικών (η οποία ενέπνευσε την Bild να τον βαφτίσει… «sex machine»), πως η κεφαλή του ταιριάζει τέλεια στη θέση εκείνης του Απόλλωνα στο παλιό χιλιάρικο (Ολλανδός γραφίστας έκανε το εν λόγω κολάζ εξώφυλλο στην εφημερίδα του) και πως ο κρυφός του πόνος είναι να γίνει κι αυτός κάποια μέρα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για να τα καταφέρει, θα πρέπει πρώτα να καλύψει την απόσταση απ’ την Ακρόπολη και το νεοκλασικό όπου μένει, μέχρι το Κουκάκι, όπου βρίσκεται η τοπική του κόμματος. Κυρίως, την κοινωνική απόσταση.

Η οποία, άλλωστε, αποτέλεσε και την αφορμή για την καζούρα των ξένων («μισός θεός και μισό σουβλάκι», λέει το ZDF!), την ώρα που οι Ελληνες παρακολουθούν έκθαμβοι. Στο Ιντερνετ έφτασε να γίνει σε ελάχιστα λεπτά της ώρας viral ένα βίντεο στο οποίο βλέπουμε τον υπουργό να αγοράζει κουλούρι απ’ το Σύνταγμα, και μασουλώντας το να πηγαίνει προς τη Βουλή. Αντιστοίχως, όταν ο κ. Βαρουφάκης πάει προς το υπουργείο, δεν είναι πια μόνο οι καθαρίστριες που τον περιμένουν να τον αποθεώσουν. Η Καραγεώργη Σερβίας λειτουργεί σαν θάλαμος αναμονής όλων των άνεργων δημοσίων υπαλλήλων, που συνωθούνται στο πεζοδρόμιό της περιμένοντας τον υπουργό. Μαζί μ’ αυτούς, και οι «βαρουφίτσες». Οι κοπέλες, δηλαδή, που απαιτούν selfies στα διαλείμματα των εκπομπών και που δεν διστάζουν να βγουν στα ξένα κανάλια να δηλώσουν πως «…είναι τόσο αθλητικός, λατρεύει τα επικίνδυνα σπορ. Είναι τόσο όμορφος…».

Οσο αλλόκοτο κι αν ακούγεται, στο συγκεκριμένο φαν κλαμπ αρχηγός είναι ο πρώτος τη τάξει βαρουφακικός ακόλουθος: ο Κώστας Ζουράρις. Ο φιλόσοφος των Ανεξάρτητων Ελλήνων περηφανεύεται πως συγκρότησε ομάδα αποθέωσης, όταν διαπίστωσε πως «ο Βαρουφάκης έχει ύφος», πράγμα πολύ σημαντικό, γιατί σε ένα στίχο του ο Σεφέρης λέει πως «ο εξουδετερωμένος άνθρωπος είναι χωρίς ύφος».

Το «ύφος» βέβαια τονίζεται με τα ανάλογα αξεσουάρ. Οπως το «παλτό χαμηλόβαθμου γκάνγκστερ», που σήκωσε τέτοια καζούρα, ώστε η σύζυγος του υπουργού μάς ενημέρωσε πως «του Γιάνη του έχασαν τη βαλίτσα». Οπως το Burberry κασκόλ, που όταν ξεσήκωσε την αντικαπιταλιστική μουρμούρα, ο ίδιος μας ενημέρωσε πως είναι δώρο 15ετίας. Ή όπως το κόκκινο σιρίτι στον σηκωμένο γιακά, που οι κακές συριζικές γλώσσες λένε πως αποτελεί τη μόνη κόκκινη γραμμή της βαρουφακικής πολιτικής.

Ολ’ αυτά, δηλαδή, που έστησαν το πρώτο στην ιστορία σοσιαλιστικό προφίλ τύπου Elvis. Και που βοήθησαν ώστε την περασμένη εβδομάδα η φωτογραφία του Γ. Βαρουφάκη στο πλοίο για την Αίγινα να φτάσει να πουληθεί σε μεγάλο μέσο ενημέρωσης προς 600 ολόκληρα ευρώ!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή